Како да се рендерира во Adobe Premiere Pro: Водич за почетници

 Како да се рендерира во Adobe Premiere Pro: Водич за почетници

David Romero

Содржина

Дали забележавте задоцнување при репродукција на вашите видео проекти во Adobe Premiere Pro? Можеби рамки се прескокнуваат или се чини дека ефектите и транзициите не функционираат правилно. Ако е така, најверојатната причина е дека проектот треба да се рендерира. Рендерирањето трае малку време, но вреди да се направи за да се осигура дека вашиот проект се репродуцира со полна брзина и квалитет. Во ова упатство, ќе ви покажеме како да рендерирате во Premiere Pro CC за максимална ефикасност.

Резиме

  Дел 1: Основи на Premiere Pro Rendering

  Што прави Rendering?

  Premiere Pro работи со референцирање на вашите средства од зачуваните папки. Иако ова помага големината на проектот да биде мала и податлива, може да доведе до проблеми во репродукцијата на вашиот проект.

  Кога додавате видео клипови, ефекти или транзиции на вашата временска линија, Premiere автоматски ќе може да ги репродуцира вашите проект за да го видите. Но, имајте на ум, тоа не се вежбало! Рендерирање на дел од вашиот проект значи дека Premiere создава клип за преглед кој е скриен зад сцената. Потоа, кога ќе дојдете да го пуштите тој клип, Премиерата се однесува на верзијата за преглед каде што сите бои, ефекти и транзиции се дел од клипот.

  Ако направите промена на клип или ефект, ќе треба повторно да го рендерирате тој дел за да може Premiere да креира нова датотека за преглед. Доколку не се направат промениклипот ќе продолжи да упатува на датотеката за преглед што ви дава целосна брзина и квалитетна репродукција.

  Што значат боите за рендерирање?

  Premiere Pro ќе покаже кога проектот треба да се рендерира преку серија ленти во боја на врвот на временската линија.

  1. Зелена: Ако имате зелена лента на врвот на временската линија, тоа значи дека снимката е рендерирана и има поврзана датотека за преглед прикачена на делот. Ќе можете да го репродуцирате вашиот проект со полна брзина без прекини.
  2. Жолта: Жолтата лента покажува дека нема направена датотека за преглед поврзана со клипот. Наместо тоа, Premiere ќе ги прикаже клипот, ефектот или транзицијата рамка по кадар непосредно пред да стигне до таа точка за време на репродукцијата. Ќе се појави жолта лента ако нерендерираниот клип е прилично едноставен и треба да се репродуцира со малку или без никакви проблеми.
  3. Црвено: Црвената лента за прикажување покажува дека нема датотека за преглед поврзана со клип, но за разлика од жолтата лента за рендерирање, клипот веројатно ќе биде силно засегнат или комплициран и несомнено ќе предизвика заостанување за време на репродукцијата.
  4. Без боја: Ако нема боја на временската линија , ова ви кажува дека нема рендерирана датотека за преглед поврзан со клипот, но кодекот на медиумот што го користите е доволно едноставен за да се користи како датотека за преглед. Ќе можете да репродуцирате со брпрашања.

  Дел 2: Како да се рендерира во Premiere Pro

  Пред да започнете со процесот на рендерирање, треба да ја дефинирате работната област што сакате да ја рендерирате. Ако сакате да ја рендерирате целата временска линија, можете да прескокнете на следниот чекор, но од суштинско значење е да се навикнете редовно да ги прикажувате деловите додека одите.

  Исто така види: Научете ги потценетите алатки за Premiere Pro: Оцени го растегнувањето, лизгањето и засилувачот; Ripple Edit

  Дефинирајте ја работната област

  За да ја дефинирате областа што сакате да ја прикажете, поставете ја вашата игра на почетокот на делот и притиснете I за да ја означите точката (исто така можете да користите Alt+[ или Опција+[ ). Поместете ја главата на плеерот до крајот на делот и притиснете O за да го обележите (исто така можете да користите Alt+] или Опција+] ).

  Исто така види: Направете Killer Retro Screens: Static Overlay Effect во DaVinci Resolve 17

  Доколку го направите ова и во временската линија и во прегледувачот на медиуми, ќе го видите означениот избор откако ќе додадете влезни и излезни точки. Потоа можете да ги повлечете краевите на областа за да го промените изборот на што и да ви треба.

  Изведи датотека за преглед со избирање на областа

  Откако ќе ја изберете областа сакате да рендерирате, можете да ги најдете опциите за рендерирање во менито Секвенца на врвот.

  Постојат 4 различни опции за рендерирање:

  1. Render Effects In to Out

  Користете го ова за да прикажете некоја од црвените ленти во вашата временска линија. Овој тип на рендери бара специјално ефекти и транзиции, кои се најверојатната причина за заостанување во проектите. Можете исто така само да притиснете Вратете се или Внесете на вашата тастатура откако ќе ја дефинирате работната област.

  2. Render In to Out

  Користењето на ова ќе го направи сè во избраната работна област со црвена или жолта лента. Иако ова е одлично за општо рендерирање, може да одземе време за поголеми проекти.

  3. Избор на рендерирање

  Ако не сакате да ја рендерирате целата временска линија бидејќи можеби работите со поголем проект, користете ја оваа опција кога треба да работите само на одреден дел или дел од временската линија. Ова ќе ви помогне побрзо да работите на промените или уредувањата во последен момент.

  4. Рендерирај аудио

  Целосно во склад со своето име, оваа функција ќе го прикаже само звукот во избраната работна област. Оваа опција е одлична ако работите со многу звучни ефекти или музички нумери, но многу едноставни снимки. Стандардно, Adobe не прикажува аудио автоматски заедно со видеото и ќе треба посебно да се прикажува. Ако не го сакате ова стандардно, можете да го исклучите со менување на поставките во прозорецот со поставки.

  Дел 3: Професионални совети и засилувач; Решавање проблеми

  Зошто на мојот проект му треба толку долго да се прикажува? тоа може да биде вашиот уред се мачи или дека тоа е само голем проект. Една од најчестите поплаки за рендерирање е, „почна брзо, а потоа навистиназабави“. Ова е најверојатно да се направи со лентата Render Progress.

  Кога рендерирате, лентата за напредок што ја прикажува Премиерата се разработува како проценти. Ова се заснова на бројот на клипови во работната област што се прикажуваат. Ако има 4 клипови во вашата временска линија, тоа ќе го изедначи секој со 25% од проектот, без разлика колку е долг тој клип. Ако вашиот прв клип е долг 5 секунди, а вториот е 20 секунди, и двата ќе претставуваат 25% од лентата за напредок. Со други зборови, првиот квартал ќе потрае помалку време од вториот.

  Совети за ефективно прикажување

  1. За најбрзо прикажување проверете дали ја користите правилната графичка картичка и дека имате доволно RAM.
  2. Користете SSD (Solid State Drive) за да ги зачувате вашите позначајни проекти за уредување. Ова помага да се зголеми брзината и на Премиерата и на вашиот систем за уредување.
  3. Можете да го откажете прикажувањето во секое време од лентата за напредок. Рендерирањето е завршено во блокови, така што ќе ги зачувате сите датотеки за преглед што биле создадени пред да го откажете рендерот.
  4. Рендерирањето на вашиот проект на редовна основа може да заштеди огромно време во процесот на извоз.
  5. 12>Кога го извезувате вашиот проект, Premiere го прикажува, а потоа го компресира. Ако вашиот проект е рендериран, можете да заштедите време при извозот со избирање на полето за избор Користете прегледи. Premiere Pro потоа ќе ги користи датотеките за преглед во компресијаотколку рендерирање од нула.

  Процесот на рендерирање во Premiere Pro може да изгледа како досадна непријатност што го намалува времето за уредување. Кога се прави редовно и соодветно, може да ви заштеди многу време и фрустрација со репродукција и извоз на видеа.


  Слично на тоа како периодично би го зачувале вашиот проект, треба да стекнете навика да прикажувате малку и често. Ќе откриете дека можете да завршите секакви работи за неколку минути што се потребни за прикажување: одговорете на некои е-пошта, направете шолја чај или дајте им одмор на очите и погледнете подалеку од екранот. И кога ќе бидете подготвени да го извезете вашиот проект, погледнете го ова упатство овде.

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.