Зошто треба да користите слоеви за прилагодување во After Effects (4 кул ефекти)

 Зошто треба да користите слоеви за прилагодување во After Effects (4 кул ефекти)

David Romero

Слоевите за прилагодување се моќна алатка во After Effects, но често се игнорираат или злоупотребуваат од уредниците. Тие можат да се користат за огромна разновидност на ефекти и може да ви заштедат време и енергија при примена на ефекти на повеќе клипови. За да го оптимизирате работниот тек со помош на слоевите за прилагодување After Effects, следете ги нашите врвни совети и практични начини за создавање одлични ефекти.

Резиме

  Дел 1: Како да користите слоеви за прилагодување во After Effects

  Слоевите за прилагодување може да се додадат на вашата временска линија и не влијаат на вашите композиции бидејќи тие се невидливи додека не почнете да додавате ефекти. Штом ќе се нанесе ефект на слојот за прилагодување, тој ќе го помести ефектот на секој клип под него.

  Забавен начин да се размислува за слојот за прилагодување е како лист стакло што седи пред или помеѓу вашиот други слоеви. Ако додадете нијанса на стаклото, сè што е „зад“ ќе ја покаже нијансата.

  Слоевите за прилагодување се користат кога сакате да примените ефекти на повеќе слоеви без да го додавате ефектот на секој клип поединечно. Може да го користите низ целата ваша временска линија за додавање општи ефекти како што се оценување на боја или зрно филм или низ пократки делови од вашата композиција за да креирате преодни ефекти.

  Додавање & Користење на слоеви за прилагодување

  Ајде тивко да ги погледнеме основите за додавање и позиционирање слој за прилагодување на вашата временска линија.

  1. Уредете ги вашите клипови во временската линијакако и обично.
  2. Десен-клик на временската линија и изберете Ново > Слој за прилагодување .
  3. Поместете го слојот за прилагодување нагоре или надолу во вашиот оџак во зависност од клиповите на кои сакате да влијае слојот за прилагодување. Запомнете, вашите ефекти на слојот за прилагодување ќе можат да се видат само на слоевите под него во стекот на временската линија.
  4. Повлечете ги краевите на слојот за прилагодување за да го промените неговото времетраење.
  5. Можете и да го истакнете во временската линија и да користите ALT+[ или ALT+] за да го скратите слојот на репродукцијата.

  Решавање проблеми Слоевите за прилагодување

  Слоевите за прилагодување се прилично едноставни за користење, но има неколку случаи кога тие може да се однесуваат на неочекуван начин.

  Проверете ја позицијата

  Ако не можете да ги видите ефектите што ги додавате на вашиот слој за прилагодување, веројатно е дека е во погрешна позиција во оџакот. Обидете се да го преместите слојот за прилагодување до самиот врв на магацинот за да ги видите ефектите.

  Проверете дека ефектите не се исклучени

  Втора причина што можеби нема да можете да ја видите посебен ефект е ако е исклучен или во контролниот панел Ефекти или на временската линија.

  • Проверете дали иконата за очи е вклучена во временската линија Панелот со слоеви .
  • Изберете го слојот за прилагодување и проверете дали ефектите се вклучени во Контролната табла за ефекти .

  Не користете само a Single Clip

  Една од најголемите злоупотреби наслоевите за прилагодување ги користат на единечни клипови. Додавањето слој за прилагодување може да го забрза рендерирањето, но само кога се користат ефектите преку повеќе клипови. Ако треба да додавате ефекти само на еден клип, додајте го директно на слојот.

  Не користете го слојот за прилагодување на цврсти материи

  Кога креирате прилагодување слој за вашата временска линија, солидна поврзана со неа е направена во Проектниот прелистувач . Ова не е вашиот слој за прилагодување! Со влечење на овој солиден на вашата временска линија ќе се создаде бел правоаголник на екранот кој не работи на ист начин. Ако го избришете вашиот слој за прилагодување, креирајте нов користејќи го методот погоре.

  Исто така види: Топ 12 звучни ефекти за пишување за уредници

  Дел 2: Најпопуларните уредувачи на ефекти го користат со слоеви за прилагодување

  1. Ефектот на нијанса

  Ефектот на нијанса е корисен за создавање уникатен изглед и стилови користејќи опции за боја. Ефектот на нијанса првично ги менува вашите слоеви во црно-бело, но потоа можете да користите избирач на бои за да ги мапирате црните и белите во други бои. Конечно, можете да ја користите поставката Amount за да приспособите колку е силна нијансата, што ќе ви овозможи да создадете кул, дезаситен изглед.

  2. Ефектот „Промена во боја“

  Ефектот „Промена во боја“ е уште една алатка за прилагодување на тоновите на боите во вашите слоеви, а само оваа ви овозможува да изберете единечни бои за прилагодување.

  1. Додајте го ефектот Промени во боја на вашето прилагодувањеслој.
  2. Изберете го слојот и во Контролната табла со ефекти изберете го Од избирач . Изберете ја бојата во вашата снимка што сакате да ја промените.
  3. Одете во До опциите за боја и изберете ја новата боја.
  4. Во паѓачкото мени покрај Промени , можете да изберете од различни опции за After Effects за да ја пресметате промената, изберете ја онаа што најдобро одговара на вашата снимка.

  3. Ефектот на искривување

  Додавањето изобличување на вашите слоеви за прилагодување може да создаде некои фантастични и туѓи стилски ефекти, кои можат да бидат одлични за преодни ефекти.

  1. Одете на Панелот со ефекти и побарајте Warp . Додајте го во вашиот слој за прилагодување.
  2. Во панелот Контроли на ефектите , скролувајте низ опциите Warp Style за да најдете изглед што ви се допаѓа. Користиме Fisheye за да создадеме неверојатно свиткување на работ на рамката.
  3. Прилагодете го Bend Amount , така што вашите клипови сè уште го исполнуваат екранот.

  4. Ефектот на нијанса и заситеност

  Слоевите за прилагодување може да се користат и со маски, што ви овозможува да додавате ефекти на делови од екранот низ вашиот состав. Ајде да погледнеме како да го користиме ефектот Hue и Saturation со маска за да создадеме вињета.

  1. Изберете го вашиот слој за прилагодување во временската линија и одете во алатката Shape или Pen .
  2. Нацртајте форма на екранот (користиме Овалназа да креирате изглед на вињета).
  3. Одете на Панелот со ефекти и побарајте Нијанса и заситеност .
  4. Повлечете го ефектот до вашиот слој за прилагодување.
  5. Прилагодете ги поставките во Контролната табла Ефекти , за да можете да ги видите ефектите.
  6. Во Панел со слоеви , одете во опциите за маска.
  7. Прилагодете ги Пердувите и Проширувањето на вашата маска додека не сте задоволни со обликот на маската, големината и положбата.
  8. Ако вашата маска го додаде ефектот на спротивната област на вашите клипови, изберете Одземи од паѓачкото мени за маска.
  9. Конечно, одете на Контролната табла со ефекти и приспособете ги Нијансата и заситеноста додека не сте задоволни со изгледот.

  Професионален совет : Можете да ја користите поставката Opacity на слојот за прилагодување за да го промените целокупниот ефект што го има на слоевите подолу.

  Исто така види: Како да ги поправите заматените форми во последователните ефекти: Што да направите ако слоевите на формата се надвор од фокусот

  Слоевите за прилагодување по ефектите се единечни слоеви кои можат да содржат многу ефекти за повеќе клипови . Ова го прави користењето на слоевите за прилагодување значителна предност кога сакате да ги промените ефектите во кој било момент, само треба да го направите тоа еднаш. Запомнете, слоевите за прилагодување вреди да се користат само кога имате повеќекратни клипови за ефект.

  Сега знаете сè за слоевите за прилагодување After Effect, зошто да не погледнете го ова извонредно упатство за режимите на мешање за да создадете ефект на двојна експозиција во По Ефекти.

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.