Superpose: After Effects Plugin Review

 Superpose: After Effects Plugin Review

David Romero

Една од најтешките работи со која треба да се справите кога работите со снимки во живо е обидот да се добие чиста плоча за позадина. Има моменти кога сакате да прикажете сцена без работи во преден план како автомобили, дожд итн. Но, кога снимате, немате контрола врз она што се случува во преден план. Освен ако немате огромен буџет за затворање автопат, не можете да ги спречите автомобилите да се движат низ него.

Постојат многу начини да се создадат чисти плочи кога имате елементи од преден план да се ослободите, но повеќето одземаат многу време и бараат многу дополнителна работа за да функционираат. На пример, можете да ги клонирате отпечатоците на елементите во преден план или можете да користите Photoshop за да ги натрупувате рамки од вашето видео и да ги отстраните подвижните елементи на преден план на тој начин. Овие техники функционираат, но со различни нивоа на успех, и обично дел од преостанатиот дел од чистењето на крајот.

Но, Keller Software тврди дека има многу побрзо и поефикасно решение за создавање на чиста заднина во After Effects (и Nuke) со нивниот нов додаток Superpose. Приклучокот Superpose ќе ја анализира вашата снимка и ќе ги отстрани сите „нестатични“ слики во текот на кадрите.

Имајте предвид дека приклучокот Superpose работи само кога се занимавате со заклучени снимки од камерата. Ова е поради начинот на кој Superpose го анализира секој пиксел.

Superpose тврди дека е најефективна кога работите со снимки кои имаат високаволумен на подвижни предмети во преден план како снег или дожд. Со свои зборови „Во споредба со другите техники за отстранување дожд или снег, како што е просекот на рамката што остава сенки во вид на духови, Superpose статистички го анализира секој пиксел и ја пресметува веројатноста за вредноста на пикселот во заднина. Ова води до совршен резултат“.

Иако Келер сугерира користење на Superpose како прв чекор за чистење на создавањето чинии, резултатите што може да се добијат само од приклучокот се прилично зачудувачки.

Исто така види: Како да направите транзиција на филмска лента во Premiere Pro

приклучокот за After Effects е прилично едноставен со само неколку приспособливи контроли. Постојат поставки за почетните и крајните рамки на секвенцата што сакате да ја анализирате, контрола за тоа колку често да се анализира рамката и две други поставки кои се вистинските креатори на разликата. Овие две контроли се „дивергенција“ и „опсег на рејтинг“.

Дивергенцијата ја контролира количината на потребната разлика пред да се третираат 2 пиксели како различни. Келер вели дека со премала вредност може да се создадат „крцкави“ слики, додека ако ја поставите премногу високо може да создаде „духови“. Другата контрола наречена опсег на оценување ја користи приклучокот за да го оцени секој пиксел за конечниот резултат. Келер сугерира дека стандардната вредност 1 работи во повеќето случаи, но понекогаш може да добиете подобар ефект со зголемување на оваа вредност по потреба.

Значи, колку добро функционира? Примероците на веб-страницата на Келер покажуваат видео клип со обилни снежни врнежисе отстранува и уште еден со воздушен поглед на автопат каде што се отстрануваат сите автомобили. И двајцата се убави примери, но ние се чувствувавме како да треба самите да се обидеме.

Направивме снимка со низок агол на камерата од неколку луѓе кои минуваат низ. Има и неколку мали автомобили кои се движат низ мостот во позадина. Со неколку минути дотерување (не знаејќи навистина што правиме), успеавме да го добиеме резултатот подолу.

Прилично импресивно со минимален напор. Дури и малите автомобили во позадина ги нема и имаме чиста плоча за работа.

Важно е да се забележи дека различни снимки може да добијат различни резултати или да бараат повеќе работа, но резултатите од нашиот тест и примерите од веб-страницата на Келер покажуваат колку моќен може да биде овој приклучок. Дефинитивно вреди да се погледне следниот пат кога ќе се најдете дека треба да исчистите чинии за вашата снимка.

Исто така види: Научете ги најбрзите методи за создавање ефекти на машината за пишување After Effects

Цената на приклучокот е 99 евра за една лиценца, но Келер нуди бесплатна демо верзија која создава примероци со воден жиг за да можете да ја испробате. За повеќе детали, посетете го keller.io.

David Romero

Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.