Создадете реален ефект на пожар во After Effects

 Создадете реален ефект на пожар во After Effects

David Romero

Ефектите на пожар се супер кул за гледање и многу забавни за создавање, но веројатно мислите дека ви треба скап и комплициран приклучок за да ги направите. Па, ние сме тука да ви покажеме како да го направите токму тоа; создавање реални анимации на пламен од нула во After Effects. Ајде да скокнеме директно.

Во текот на овој туторијал, ќе научите многу различни техники и ефекти кои ќе ви помогнат во вашите идни проекти.

Дел 1: Научете како да создадете реален ефект на пожар во After Effects

Вашиот реалистичен Fire Effect може да се користи како што сакате; за вовлекување на логото во сцена, за создавање одлични наслови, има бескрајни можности кога знаете како да генерирате оган од нула.

Исто така види: Дали ми треба дозвола за мојата локација на филмот?

Чекор 1: Креирање на вашата форма на пламен

Обликот на Основниот пламен може да биде се што ви треба за вашиот проект, од пламен од една свеќа до голем оган; штом ги знаете основите за создавање на овој Ефект, ќе можете да го приспособите на вашите потреби. Во нашиот пример, ќе направиме еден пламен од свеќа.

 1. Започнете со создавање нов Цврст слој и користете ја алатката за маска за цртање круг за дното на вашиот пламен.
 2. Земете ја горната рачка и повлечете ја нагоре за да ја создадете основната форма на пламенот.
 3. Додајте мал пердув на маската од околу 3 или 4 пиксели .

Чекор 2: Додајте мапа за замаглување

Мапата за замаглување ќе му даде на вашиот пламен ефектот назамаглување кон врвот, како што тоа го прави Fire во реалниот живот.

 1. Креирајте нов Цврст слој и именувајте го Заматување на картата .
 2. Со помош на Mask Tool нацртајте правоаголник над горната половина од екранот.
 3. Зголемете го ефектот на пердувот значително, за да се појави градиент над целиот ваш пламен.
 4. Во Контролната табла за ефекти , побарајте Солид композитен ефект и променете ја бојата во црна .
 5. Предкомпонирајте го вашиот слој за замаглување на картата , обезбедувајќи Преместување на сите атрибути во новиот Comp .
 6. Пребарајте Compound Blur во Панелот Ефекти и повлечете го до вашиот слој Flame.
 7. Изберете го Слојот на пламен во временската линија и во контролната табла Ефекти, изберете вашата Мапа за замаглување од поставката Замаглување слој . Играјте наоколу со количината на заматување додека не сте задоволни со изгледот.

Чекор 3: Додавање Wiggle на ефектот на пламен

Следниот чекор е да дадете вашето движење Flame реално и природен изглед. Не грижете се; нема да морате да ја обликувате анимацијата со клучна рамка.

 1. Креирајте нов цврст слој и именувајте го Wiggle Map .
 2. Во Панелот со ефекти , побарајте го Фрактален шум и повлечете го на вашиот слој на мапата Wiggle.
 3. Свртете ја скалата на околу 800 и Комплексност до 2 или 3 .
 4. Држете Alt и кликнете на Stopwatch заедно со Offset Turbulence поставка.
 5. Во Поле за изразување во временската линија, копирајте го и залепете го следниот код; [0, време*-1500]
 6. Креирајте друг Цврст слој во сива боја . Користејќи ја алатката Rectangle Mask Tool , маскирајте ја горната половина од екранот, додадете многу Feather за да го покриете целиот екран, осигурувајќи се дека основата на пламенот е во цврстата сива област.
 7. Изберете ги Wiggle Map layer и Grey Solid layer и Precompose , осигурувајќи дека ќе изберете Премести ги сите атрибути во новиот Comp .
 8. Додајте Нов слој за прилагодување на вашата секвенца и поставете го над слојот Flame во временската линија.
 9. Во Ефектниот панел , побарајте го Ефектот на карта на поместување и додајте го во вашиот нов слој за прилагодување.
 10. Во Контролниот панел „Ефекти“ , поставете го Слој на карта со поместување поставување на Wiggle Comp. Приспособете ги поставките Хоризонтално и вертикално поместување додека не сте задоволни со изгледот.

Чекор 4: Создавање карта за изобличување

Ефектот на пламен изгледа прилично кул и се обликува, но сега треба да додадеме малку изобличување.

 1. Креирајте нов цврст слој и применете го Ефектот на фрактален шум .
 2. Во Контролната табла Ефекти , отштиклирајте го полето Униформно скалирање и зголемете ја Висина на скалата за да ја истегнете шемата за бучава.
 3. Покачете поставката Contrast , така што има многу контрастпомеѓу вашите цврсти бели и црни области.
 4. Од Панелот со ефекти , додајте Брзо замаглување на слојот, осигурувајќи се дека ќе изберете Повторете ги пикселите на рабовите во Контролната табла за ефекти .
 5. Додадете Турбулентно поместување ефект и свртете ја Комплексноста нагоре за да ги создадете брановидните движења на Flame Flicker.
 6. Држете Alt , кликнете на Stopwatch заедно со поставката Offset Turbulence и залепете го следниов код во полето Expression на Timeline; [0,time*-1500]
 7. Додајте нов цврст слој во сива боја и маскирајте ја горната половина на екранот, зголемете го пердувот износ додека не добиете убав ефект на градиент.
 8. Изберете ги Grey Solid и Distortion Map layer и Предкомпонирајте ги како порано .
 9. Додајте Нов слој за прилагодување на вашиот Компјутер и додадете Ефект на карта на поместување ; изберете го вашиот Distortion Map Comp во поставките за слоеви. Поставете ги Вертикалните поставки на 0 и зголемете ги Хоризонталните додека не сте задоволни со изгледот.

Чекор 5: Создавање гасен пламен

Нашиот пламен изгледа супер кул, но не реагира природно кон врвот на пламенот, па ајде да го поправиме тоа. Може да помогне да ги исклучите слоевите на мапата Blur и Wiggle за да видите појасно.

 1. Создадете Нов цврст слој во црно и маскирајте ја долната половина на екранот, така што повеќе не можете да го видите врвот наПламен. Додајте мал пердув на вашата маска .
 2. Од Effect Panel , додадете Turbulent Displace effect на вашиот цврст слој. Зголемете ја количината и сложеноста на ефектот.
 3. Држете Alt и кликнете на Stopwatch веднаш до Поставката за поместување на турбуленции . Како и другите карти што ги создадовме, додајте го кодот [0,time*-750] во полето за изразување.
 4. Отштиклирајте го полето Uniform Scale и зголемете ја Vertical Scale за да го истегнете Ефектот.
 5. Додајте ефект Брзо замаглување на слојот и зголемете ја количината Заматување . Играјте наоколу со поставките за големина додека не сте задоволни со изгледот на вашиот пламен.

Чекор 6: Додавање текстура

Ако барате одлична 2D ефект на пламен или сакате да создадете алфа слој од вашиот пламен, можете да застанете овде. Во спротивно, време е да додадете малку текстура.

 1. Креирајте нов црн цврст слој и наречете го Текстура.
 2. Додајте го ефектот на фрактален шум на вашиот слој на текстура .
 3. Отштиклирајте го Uniform Scale и истегнете го Ефектот вертикално.
 4. Додајте Брзо заматен ефект и Турбулентно поместување ефект . Играјте наоколу со вашите поставки додека не ја добиете текстурата што ја сакате.
 5. Држете Alt и кликнете на иконата за стоперката покрај поставките за Offset и додајте го следниот код во полето ; [0,time*-1500]
 6. Во панелот Layers, сменете го Texture Mode во Множете се .
 7. Креирајте Нов слој за прилагодување и додајте го Цврстиот композитен ефект од панелот за ефекти. Променете ја цврстата композитна боја во црна .

Чекор 7: Додавање боја

Последниот чекор во овој ефект е да додадете некои боја на вашиот пламен. Можете да изберете која било боја во зависност од вашите потреби, но засега, ајде да погледнеме во реалистичен жолт/портокалова тон.

 1. Изберете ги сите ваши слоеви и прекомпонирајте тие.
 2. Додајте цврст композитен ефект на Компјутерот од панелот ефекти и поставете ја бојата на црна .
 3. Додајте ефект на криви и во Контролната табла со ефекти l, поминете низ Поставките за боја на кривите , додавајќи Црвено и намалувајќи го Синото .
 4. Додајте ефект на сјај на вашиот Flame Comp, променете ги Поставките за работа во Екран .
 5. Поминете низ Поставки за сјај , играјќи се со ефектот додека не го добиете посакуваниот изглед. Можете да додадете повеќе ефекти на сјај за да создадете нивоа на светлина околу вашиот пламен, на пример, да имате светол сјај на слојот на обликот и помек ореол сјај околу него.

Дел 2: 8 Оган со извонреден реалистичен изглед Шаблони за ефекти

1. Пакет со огнени ѕидови

Пакетот Fire Walls содржи 12 неверојатно реалистични огнени позадини со алфа транспарентност. Одлично за креирање моќни презентации и видеа со графички движења, како и користење во насловотсеквенци.

Преземете го пакетот Fire Walls сега

2. VFX Action Pack

Пакетот VFX Actions содржи огромен опсег на визуелни ефекти базирани на оган, вклучително и пукање на чад и пламен, експлозии и ефекти од пукање. Совршен за инди филмаџии, овој пакет ќе ви даде многу опции за креативност.

Преземете го VFX Action Pack сега

3. Fire Logo Pack

Fire Logo Pack содржи 3 прекрасно дизајнирани вдлабнатини со лого со реални ефекти на оган. Совршен за високоенергетски компании и создавачи на содржини кои сакаат моќни и енергични наслови за отворање.

Преземете го пакетот со логото на Fire сега

Исто така види: Како да креирате и извезувате преводи во DaVinci Resolve 17

4. Dark Fire Cinematic Trailer

Содржи 12 медиуми и 12 места за текст, шаблонот Dark Fire Cinematic Trailer содржи низа возбудливи транзиции базирани на оган. Совршен за драматични насловни секвенци или трејлери за производи/настани.

Преземете ја кинематската трејлер за Dark Fire сега

5. Fire Logo Reveal

Fire Logo Reveal е одличен вовед за вашите трејлери, реклами и креативни проекти. Паметните контроли за боја ви овозможуваат да ја прилагодите бојата на вашата позадина и пламенот за да одговараат на вашиот бренд.

Преземете го логото на Fire Reveal Now

6. Flames Freeze Frame

Со 9 слики и 19 заштитници за текст, проектот Flames Freeze Frame совршено ги комбинира сликите за отсекување на замрзната рамка со ефектите за транзиција со оган.Одлично за трејлери, промоции на настани и секвенци на наслови.

Преземете го Flames Freeze Frame сега

7. Fire Reveal

Ако немате време да ги следите чекорите во ова упатство, овој шаблон е оној за вас. Неверојатните огнени елементи се приспособливи за да одговараат на формата и боите на вашето лого и сигурно ќе го привлечат вниманието на вашата публика.

Преземете го Fire Reveal Now

Содржи едно лого и едно заштитно место за текст, ова жешко откривање на логото ја согорува вашата слика на екранот со запален стил. Анимациите со огнени зраци се кратки и супер реалистични, со огромен број на приспособливи опции.

Преземете го логото на Flaming Reveal Now


Додека создавате реални визуелни ефекти како ова одзема малку време и неволно, алатките што се користат во процесот може да се користат за широк спектар на производи. Сега знаете како да создадете едноставен ефект на пламен, зошто да не пробате да направите цел оган. Што и да правите со вашите нови вештини, забавувајте се и користете ги одговорно.

Ако ви се допадна овој туторијал, имаме многу други упатства за Premiere Pro, After Effects и воопшто за снимање филмови! Ако имате какви било прашања или сакате да видите други идни теми на статијата, оставете ни коментар подолу.

David Romero

Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.