Создадете 2 позадини за динамична јамка во After Effects

 Создадете 2 позадини за динамична јамка во After Effects

David Romero

Позадините за движење се користат насекаде, од видеа од корпоративни слајдови до приказни на Инстаграм и со добра причина. Овие забавни и привлечни графики се одличен начин за додавање брендирање, стил или теми на вашите видео пораки. Без разлика дали ви се потребни како дел од подолго видео или во фокусот на пократко, да научите како да креирате позадини за циклуси во After Effects е одлична вештина.

Резиме

  Дел 1: Шарени облици што ја вртат позадината

  Позадините на движење доаѓаат во сите облици и големини, и постојат бројни начини за создавање на овие ефекти. Ќе ви покажеме брз и едноставен метод, користејќи ги ефектите CC RepeTile и Offset, кои може да се приспособат за да одговараат на вашите потреби.

  Создавањето импресивна позадина за вртење бара повеќе од еден слој на движење или ефекти ; Sprinkles Layer, Shapes Layer и Effects Layer.

  Чекор 1: Креирање на Sprinkle Effect

  Првиот слој што треба да го креирате е Sprinkle Background. Додека обликот Sprinkle е популарен, позадинскиот слој може да вклучува какви било форми што ги сакате. Важно е да запомните дека ова е само слојот за заднина, па најдобро е да го задржите едноставно.

  1. Креирајте нов комп, обезбедувајќи да изберете 200x200px/24fps и времетраење онолку долго колку што сакате вашата јамка да биде, наречете го ова Comp Sprinkles. Ќе ви помогне ако секогаш го правите вашиот Comp заоблен број кој е лесно невидлив, како на пример5, 8 или 10 секунди.
  2. Десен-клик на Timeline и изберете New > Solid
  3. Со помош на алатката Pen, креирајте неколку кратки линии Sprinkle.
  4. Одете во Ефекти > Генерирајте > Повлечете и додајте во вашиот цврст слој.
  5. Изберете го полето Mask All и приспособете ги поставките Stroke на ширината, бојата и стилот што сакате.

  Чекор 2: Додајте движење на вашиот слој со ефект на прскање

  1. Креирајте нов состав; овој пат, поставете го на 1080p/24fps, со исто времетраење како и вашиот Sprinkles Comp. Повикајте го ова Main Comp.
  2. Повлечете го вашиот Sprinkle Comp на вашиот Main Comp Timeline.
  3. Со Sprinkles Comp избрано во Timeline, одете на Effects > Стилизирај > RepeTile.
  4. Во Контролниот панел за ефекти, зголемете го повторувањето на вашата плочка во сите правци.
  5. За позадината на јамката, движењето треба да заврши во Позицијата што ја започнува; ова е местото каде што станува малку технички. Одете на Ефект> Искривување > Офсет и поставете го Ефектот на вашиот Sprinkles Comp.
  6. Поставете го вашиот Playhead на почетокот на вашиот времеплов, поставете го Offset на 0 и креирајте Keyframe.
  7. Одете до крајот на вашиот Timeline и поставете друга Keyframe. Поставете го Offset на број кој лесно се дели со вашето времетраење на Comp. Во овој случај, Comp е долг 5 секунди, така што го поставивме Offset на 600.

  Одлична работа за создавање на вашата позадина Sprinkles на овој начин еможете брзо да отидете во Sprinkle Comp и да ја промените формата, бојата и распоредот на вашите Sprinkles, а вашиот главен компак автоматски ќе се ажурира.

  Чекор 3: Креирај компак со шарени форми

  Сакаме нашите Шарени форми да се движат независно еден од друг, така што ќе создадеме уште два Comps за овој чекор.

  1. Создајте нов комп со користење на истата брзина на слики и времетраење, само овој пат 400x400px.
  2. Создадете нов Солид и поставете го на 200x200px. Користете ги алатките Align за да го поставите во горниот лев агол на вашиот Компјутер.
  3. Десен клик на Solid во временската линија и изберете Guide Layer; ова значи дека кутијата нема да може да се гледа во последниот Компјутер, но може да се користи за да се процени колку простор имате.
  4. Дуплирајте ја кутијата три пати и ставете ја секоја во аглите на Компјутерот додека не се наполни со помали контејнери. Можеби ќе ви помогне да ги промените боите на секоја од нив за да можете да ја видите вашата работна област.
  5. Следно, во секоја од 4-те полиња, креирајте уникатна форма користејќи нов слој за облици за секоја од нив.
  6. Можете да додадете неколку мали повторливи движења користејќи ги алатките Скала и позиција. Внимавајте дејството на вашите облици да не се преклопува со туѓата кутија или работ на компонентата.

  Чекор 4: Додајте движење во вашиот компак со шарени форми

  Конечниот дел од изградбата е да се додаде движење на вашиот компактен Colorful Shapes. Ова го правиме користејќи ги истите методи како Sprinkles Comp, со неколку дополнителни чекори.

  1. Одете напрелистувачот на проектот и пронајдете го вашиот Shape comp. Десен клик и изберете Duplicate, именувајте ја копијата Shapes 2.
  2. Во Shapes 1 Comp, избришете ги елементите од левата страна. Во Shapes 2 Comp, избришете ги оние од десната страна.
  3. Вратете се на вашиот Главен Компјутер и повлечете ги двата Shapes Comp во временската линија. Додајте го ефектот RepeTile и на обете Shape Comps и проширете го за да го покриете екранот.
  4. Додајте го Offset ефектот на вашите Shape Comps. Клучни рамки до офсет вредности за двата компа како што направивте за слојот Sprinkles, само овој пат користете негативен број за да ја смените насоката на движењето за еден од слоевите.
  5. На крајот, изберете ги двата комплементи за облик во временската линија и притиснете R на тастатурата. Променете ја ротацијата на секој компактен слој на 45º.

  Чекор 5: Дополнителни ефекти

  Нашата анимација досега изгледа одлично, но има неколку дополнителни ефекти и цвета можеме да додадеме за да го повлечеме заедно; зошто да не пробате некои од овие.

  Додадете капка сенка

  Додавањето капка сенка на вашите слоеви на облик може да им помогне да се издвојат од заднината на Sprinkles. Ефектите Drop Shadow најдобро функционираат на посветли обоени позадини, но можете да креирате низа стилови играјќи со Distance, Opacity и Feathering на вашите сенки.

  Исто така види: Повторно поврзување на датотеките што недостасуваат во After Effects

  Додадете малку сјај

  Користењето на ефектот на сјај може да помогне да се создаде неонско чувство во вашата позадина. Ефектот на сјај најдобро функционира на потемни сцени, сооблици со светли бои за вистинско чувство од 90-тите.

  CC Kaleida

  Пребарајте CC Kaleida во прелистувачот „Ефекти“ и додајте ја во вашите слоеви на обликот; веднаш ќе видите дека ефектот на стилот на Калеидоскоп ги презема вашите плочки кои се повторуваат.

  Дел 2: Позадина на тунелот за вртење

  Позадината на тунелот за вртење може да изгледа малку покомплицирано, но овој ефект на 3Д стил е всушност многу директно и бара само еден ефект.

  Чекор 1: Креирај тунел за облик

  1. Креирај нов комп и додај слој на форма.
  2. Користејќи ја алатката Shape, креирајте ја основната форма од која сакате да биде изграден вашиот тунел.
  3. Во Timeline, одете во менито Shape Layer Add и изберете Repeater. Кога ќе го додадете Ефектот, стандардната поставка е за три повторувања.
  4. Во поставките за повторувач, приспособете ја Позицијата така што двете оски се на 0,00.
  5. Одете во поставката Скала и прилагодете ја Размерете за да создадете простор помеѓу вашите три повторени форми.
  6. Прилагодете ја поставката Копии за да создадете тунел од форми што одат во далечина.
  7. На крајот, поставете ја главата на играчот на почетокот на времепловот и одете во поставката Offset.
  8. Прилагодете ја поставката на првата позиција на вашиот тунел и креирајте Keyframe.
  9. Поместете ја главата на играчот до крајот на временската линија и приспособете го Offset за да создадете движење . Користете негативни броеви ако сакате тунелот да дојде кон вас ипозитивни броеви ако сакате да се оддалечи од вас.

  Чекор 2: Додајте кул ефекти

  Можете да го користите вашиот тунел за обликување без дополнителни ефекти, и ќе изгледа прилично кул, но за навистина привлечен изглед, обидете се да ги поставите ефектите на поинаков начин.

  1. Додајте ефект на сјај на вашиот тунелен слој. Користете меки поставки за да креирате неонски ефект.
  2. Десен-клик на времепловот и изберете Ново > Слој за прилагодување.
  3. Најдете ги бучавата и прашината & засилувач; Ги гребе ефектите во прелистувачот „Ефекти“ и ги додава во вашиот слој за прилагодување.
  4. Додајте го ефектот за замаглување на објективот на камерата за да создадете мало фокусно растојание во вашата композиција.
  5. На крајот, додајте го ефектот Оптика за компензација за да му дадете на вашиот Shape мало искривување додека се движи кон работ на вашиот екран.
  6. Можете дури и да одите понатаму со додавање на шаблонот Motion Array Light Leaks.
  7. Прилагодете ги сите поставки додека не сте задоволни со вашиот ретро неонски изглед.

  Дел 3: Над 100 неверојатни позадини за вртење за последователни ефекти

  1. Позадини со 40 јамки

  Пакетот заднини со 40 јамки содржи неверојатен сет на динамички анимирани заднини за вашите видеа. Со голем, храбар стил на цртан филм, овие позадини се идеални за типографија и видео-графички видеа.

  Преземи сега

  2. 75 Pattern Loop

  Овој сет од 75 прекрасно детални позадини нудат цвет, место, срце,и дизајни базирани на мрежа со ретро пресврт. Со приспособливите контроли на бојата, пригушените графики со чувство на грозје се совршени за проекти базирани на занаетчиство, уметност и фотографија.

  Преземете сега

  3. Пакет со органски обрасци

  Пакот со органски обрасци содржи шест рачно нацртани стилски позадини за движење, со извртување на органско движење. Динамичната анимација чувствува малку стоп-моушн во својата нервоза, идеална за видеа на табла и видеа базирани на мода.

  Исто така види: Работен тек на Final Cut Pro за корекција на боја (упатство)

  Преземи сега

  4. 18 минималистички позадини

  Овој минималистички сет за заднина содржи 18 графики за движење базирани на линии, идеални за корпоративни слајдови, продажни презентации и кратки социјални пораки. Елегантниот и структуриран дизајн се чувствува професионален и може да се користи во низа типови видеа.

  Преземи сега

  5. 11 позадини со градиентни бранови

  Пакетот „Градиентни бранови“ содржи 11 позадини на вртење со прекрасно движење на бранови во боја. Градиентните бои и движења се релаксирачки и суптилни, совршени за типографија и видео засновани на инфографски видеа.

  Преземи сега


  Создавањето фантастични позадини за движење е многу забавно и сигурно ќе ги вклучи вашите гледачи. Ви покажавме два сосема различни методи за создавање привлечни позадини за вртење во After Effects, кои можете да ги изградите за да креирате бесконечни дизајни на заднини со циклуси. Ако иматеуживав во ова упатство, зошто да не проверете го нашиот водич за After Effects Expressions за да ги подигнете вашите позадини за вртење на следното ниво.

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.