Што треба да знаете кога креирате видеа од социјалните медиуми

 Што треба да знаете кога креирате видеа од социјалните медиуми

David Romero

Пренесувањето на вашите видеа во светот е полесно од кога било, благодарение на низата канали за социјални медиуми кои можат да ги сместат вашите видеа. Во минатото, зборувавме за најдобрите практики за прикачување на YouTube, но што е со Facebook, Instagram и Twitter? прикачувања, некои препораки и некои барања. Ќе разделиме што сака секоја страница од вас за да можете подобро да ги подготвите вашите видеа за социјалните медиуми.

Фејсбук

Фејсбук е најголемиот играч за видео во светот на социјалните медиуми. Корисниците можат да го ажурираат видеото на нивните доводи или можат да купат видео реклама за да се репродуцираат на Фејсбук. Исто така, постојат неколку алатки кои ќе ви помогнат да изберете кој ќе ги гледа вашите видео реклами.

Но, кога станува збор за прикачување, Facebook има неколку спецификации кои тие или ги препорачуваат или бараат. Подолу е листа на тие спецификации.

Поддржани соодноси: 16:9 (целосен пејзаж) до 9:16 (целосен портрет) Препорачан сооднос: 1,77 :1 / 16:9 / HDTV, 2:39:1 или 2:40:1 / Широк екран / 9:16, 1:1 / 1.33:1 / 4:3 / SDTV, 1.375:1 / филм, 1.85:1 / Филм, без бокс со столб или писмо (некои соодноси може да се прикажуваат поинаку за да одговараат на вестите) Компресија на видео: H.264, квадратни пиксели, фиксна стапка на слики, прогресивно скенирање Формат на видео: .mp4 контејнер Аудио формат: стерео AAC аудиокомпресија, 128 kbps + претпочитана Максимална должина: 120 минути Стапка на слики: максимум 30fps Големина на датотеката: 4GB максимум / 1,75GB максимум за реклами

Исто така види: Како да анимирате линија во After Effects

Твитер

Твитер може да биде уште еден одличен извор за прикачување и споделување видеа. Сепак, тие имаат свој сет на спецификации до кои треба да се придржуваат. Најголемото нешто што треба да се забележи кога се поставува видео на Твитер е дека тие бараат многу пократки видеа со помали големини на датотеки на Facebook. Подолу се препорачаните и потребни спецификации за прикачување видеа од Twitter.

Поддржани соодноси: Помеѓу 1:3 и 3:1 Поддржани резолуции: Помеѓу 32×32 и 1280×1024 Компресија на видео: квадратни пиксели Компресија на аудио: моно или стерео / AAC Максимална должина: 30 секунди (синхронизирано) / 140 секунди (асинхронизирано) Стапка на слики: 40 fps или помалку Големина на датотеката: 15mb (синхронизирано) / 512mb (асинхронизирано)

Инстаграм

Додека на Instagram станаа познати по споделувањето фотографии, тие навистина додадоа можност да прикачат видео на нивната платформа. Се разбира, Инстаграм е за брз поглед, така што нивните спецификации бараат уште пократки видеа и помали големини на датотеки од горенаведените две. Еве ги препораките и барањата за прикачување видеа на Instagram.

Исто така види: Како да инсталирате и користите шаблони за Adobe Motion Graphics

Можете да забележите дека бидејќи Instagram е во сопственост на Facebook, повеќето спецификации се исти, со исклучок на должината на видеото. Инстаграм предлага и сооднос на видео 1:1. Ова е квадратно видео за правилно гледањевнатре во Instagram.

Поддржани сооднос: Пејзаж (1,91:1), квадрат (1:1), Вертикален (4:5) Препорачан сооднос : 1:1 Компресија на видео: H.264, квадратни пиксели, фиксна стапка на слики, прогресивно скенирање Формат на видео: .mp4 контејнер Аудио формат: стерео AAC аудио компресија , 128 kbps + претпочитано Максимална должина: 60 секунди Реста на слики: максимум 30fps Големина на датотеката: 4GB максимум


Споделување на вашите видеа на социјалните медиуми се најдобриот начин да се привлече вниманието и да се најдат нови гледачи, но не заборавајте да ги проверите сите спецификации пред да ги поставите и да креирате алтернативни верзии за секоја платформа ако сакате да го имате најдоброто видео што можете да го видите во светот на социјалните медиуми .

David Romero

Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.