Premiere Pro Multicam Editing Објаснето: Упатство со чекори на слика

 Premiere Pro Multicam Editing Објаснето: Упатство со чекори на слика

David Romero

Уредувањето со повеќе камери може да изгледа како застрашувачки концепт главно затоа што има различно чувство и тек на работа во однос на вашите вообичаени процеси на уредување. Сепак, уредувањето на Premiere Pro Multicam е изненадувачки едноставно! Откако ќе го завршите ова упатство, ќе знаете точно како да ги поставувате, уредувате и решавате проблемите на вашите проекти со повеќе камери.

Пред да започнеме, ајде да расчистиме една работа, како мулти-камери и поделен екран уредувањето понекогаш се збунети. Во уредувањето на поделен екран, работите со повеќе клипови, сите прикажани во исто време. Од друга страна, уредувањето на Multicam се случува кога имате различни агли на истиот предмет - сите снимени во исто време. Процесот ви овозможува лесно да сечете напред-назад помеѓу аглите со само неколку кликања на тастатурата.

Исто така види: 18 шаблони за транзиција на дефекти кои мора да ги има после ефекти

Резиме

  Дел 1: Како да се мултикамера Уредете во Premiere Pro

  Чекор 1: Создадете секвенца со повеќе камери

  1. Увезете ја вашата снимка во вашиот проект.
  2. Во прелистувачот на проектот, изберете ги клиповите што ги сакате да се користи во низата Multicam (држете Cmd или Ctrl додека избирате повеќе клипови).
  3. Десен-клик на еден од избраните клипови и кликнете Create Multi -Секвенца на извор на камера .
  1. Именувајте го проектот; ќе користиме Вовед или Прашање 1 (изберете нешто што упатува на кои изворни клипови се користат).
  2. Изберете ја вашата Точка за синхронизација поставувања. Најверојатно е дека ќе треба да ја користите опцијата Аудио ; оставете го Каналот за следење на Микс 11>Освен ако не сте ги преименувале вашите клипови за време на изборот, штиклирајте го полето Наброј камери . Кликнете OK и сите сте наместени.

  Чекор 2: Поставете ја секвенцата

  1. Најдете ја вашата нова секвенца во прелистувачот Project , кликнете со десното копче и изберете Нова секвенца од клипот .
  1. Сега ќе имате еден клип во вашата временска линија, со една аудио песна.
  1. Одете во вашиот Уредувач на копчиња , потоа изберете ја иконата за уредување со повеќе камери, Преглед со повеќе камери . 11>Повлечете ја иконата и пуштете ја на лентата со копчиња.
  1. Кликнете OK за да го затворите уредувачот на копчињата, потоа кликнете на иконата со повеќе камери во копчето лента за да го отворите приказот со повеќе камери.

  Чекор 3: Поставки за преклопување

  Додавањето на поставките за преклопување не е неопходност, но силно ви препорачуваме да го направите. Преклопувањето додава број на секој од клиповите што го сочинуваат вашиот клип Multicam. Вклучувањето на ова ви овозможува да користите топли копчиња за сечење помеѓу аглите на камерата.

  1. Одете во Програмски монитор и кликнете на иконата со клучот за поставки, изберете Поставки за преклопување .
  2. Во полето за поставки, штиклирајте Овозможи преклопувања за време на репродукцијата, проследено со OK .
  3. Одивратете се на иконата со клучот и изберете Преклопувања .

  Чекор 4: Уреди & засилувач; Префрлете ги аглите на камерата

  Најголемиот од прозорците во Програмскиот монитор е вашата активна камера. Ова ја прикажува главната видео секвенца. Помалите прозорци ги прикажуваат поединечните клипови што го сочинуваат клипот со повеќе камери.

  Постојат 2 начини за уредување помеѓу аглите на камерата:

  1. Репродуцирајте низ низата додека не достигнете точка до која сакате да се сменат аглите на камерата, кликнете на аголот на камерата во Програмскиот монитор. Premiere Pro ќе додаде уредување, префрлувајќи се на тој агол.
  2. Репродуцирајте низ низата додека не стигнете до точка што би сакале да се сменат аглите на камерата. Користејќи ја тастатурата, притиснете го бројот доделен на аголот на камерата.

  За да ги реорганизирате аглите на камерата, изберете Уреди камери . Оттука, можете лесно да ги влечете и пуштите клиповите за да го промените редоследот. Ако сакате да оневозможите агол што повеќе не сакате да го користите, само поништете го со кликнување на полето за избор. Ако имате повеќе од 4 агли за управување, можете да организирате и изберете камери на повеќе страници и да се движите помеѓу нив по потреба.

  Со вежбање, уредувањето со повеќе камери може да биде прилично брз процес, како што можете направете исечоци додека се репродуцира видеото.

  Дел 2: Прилагодете & засилувач; Усовршете ја вашата секвенца со повеќе камери

  1. Избришете уредување

  Отстранувањето на исечокот е многу едноставно:

  1. Зумво вашата низа за да можете да ги видите исечоците помеѓу во клипот. Ќе видите дека секој има етикета што го покажува аголот на камерата.
  2. Изберете ја точката помеѓу 2 клипови и притиснете Избриши . Уредувањето ќе биде избришано, а клипот ќе се врати на аголот на клипот пред него.

  2. Промена на агол по уредување

  Можете да одлучите дека треба да го замените аголот што се користи за одредено уредување без бришење и повторно извршување на точката за уредување. Едноставно изберете го клипот и кликнете на друг агол.

  3. Промена на точката за уредување

  Ако сакате да ги задржите аглите на камерата исти, но малку да ја приспособите точката за уредување, можете да го направите тоа со помош на алатката Rolling Edit:

  1. Hit N на тастатурата за да ја префрлите Алатката за изменување во тркалање .
  2. Земете ја точката за уредување што сакате да ја промените и повлечете ја низ низата за да го репозиционирате сечењето.

  Дел 3: Совети & засилувач; Решавање проблеми

  Може да се појават некои проблеми за кои треба да ја уредите изворната снимка. За да го направите ова, треба да го отворите клипот со повеќе камери.

  1. Најдете го клипот со повеќе камери во вашиот прелистувач Project. Ако имате проблеми да го пронајдете, кликнете со десното копче на клипот во низата и изберете Откријте во проектот .
  2. Во прелистувачот Project, кликнете со десното копче на клипот со повеќе камера и изберете Отвори во времеплов . Од тука можете да го уредувате секој изворен клип.

  1. Аудио синхронизирање

  Повремено, назвукот во вашите клипови нема да биде доволно јасен за Adobe правилно да ги синхронизира клиповите. Во овој пример, можеби ќе треба да направите малку рачна синхронизација. Отворете го клипот со повеќе камери и приспособете ја позицијата на изворните датотеки за да се синхронизираат, користејќи ги визуелните слики како водич. Ова е местото каде што користењето на таблата за треперење станува непроценливо.

  2. Замена на клипови

  Ако сте го создале вашиот нов клип со повеќе камери користејќи погрешна изворна датотека, често е полесно да го избришете новиот клип и да го повторите. Сепак, постојат многу причини поради кои можеби сте почнале да уредувате кога треба да ги промените изворните датотеки.

  1. Отворете го клипот за да ги откриете изворните датотеки.
  2. Десен-клик на изворната датотека што сакате да ја замените, изберете Ревер>
  3. Најдете го клипот што сакате да го замените и изберете OK .

  3. Корекција на боја

  Можете да додадете корекција и оценување на бојата, заедно со други креативни видео ефекти со отворање на клипот Multicam. Оттаму, применете ги ефектите директно на изворните датотеки. Ефектите што ги применувате на изворните клипови ќе влијаат на целиот клип и на секој пример што се користи во уредувањето.

  Исто така види: Создадете стар филмски изглед во Premiere Pro (Упатство + Шаблони)

  Уредувањето со повеќе камери е сосема едноставно! Откако ќе го поставите проектот, уредувањето помеѓу различните агли е забавно. Сега кога знаете како да користите Premiere Pro Multicamуредник, вежбајте и ќе се изненадите колку брзо можете да креирате сложени уредувања.

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.