Поправете го во објава: Создадете бавно движење што го одзема здивот во Premiere Pro

 Поправете го во објава: Создадете бавно движење што го одзема здивот во Premiere Pro

David Romero

Пред да нурнете во ефектите за брзина во Adobe Premiere Pro, од клучно значење е да се разбере што точно е бавно движење. Значи, ајде да направиме резервна копија: подвижна слика е серија од фотографии (рамки) кои се репродуцираат во низа, обично со брзина на слики од 24 fps или 30 fps. Може да креирате бавно движење кога брзината на сликите е поголема од стапката на слики за репродукција (читај: поголема од 30 fps!). Снимањето видео со 60 fps, на пример, ќе даде репродукција на бавно движење.

Идеално, ќе ги снимате вашите снимки со висока стапка на слики (и за среќа, повеќето камери ќе имаат опција да снимаат помеѓу 60 и 240 fps). За да го добиете тој навистина екстремен ефект на бавно движење, ќе ви треба специјална камера за да го постигнете тоа.

Но, што ако веќе сте ја снимиле вашата снимка со помала стапка на слики, работите со видео записи. или само треба да го сфатите ова во фазата на уредување? Ако сте во некоја од овие ситуации, ова упатство е за вас. Овде ќе разгледаме неколку трикови за да го добиеме најдоброто можно произведено бавно движење во Premiere Pro, плус да научиме како да создаваме ефекти за зголемување на брзината.

Резиме

Исто така види: Топ 20 Забава & засилувач; Оптимистичка музика во заднина (бесплатно преземање)

  Како Premiere Pro симулира камера со висока стапка на слики

  Проблемот со вештачкото бавно движење е што за да се појави таа стапка на „снимање“ на слики, Adobe Premiere Pro некако мора да генерира повеќе слики. Тоа може да го направи со повторување на постоечките рамки или анализирање на вашата снимкаавтоматски генерира нови рамки.

  Кога софтверот ги повторува постојните рамки, резултатот е малку нарушен (што има и време и место!). Кога генерира нови рамки, несовршеностите во толкувањето може да предизвикаат грешки во искривување и артефактирање. Но, не грижете се - кога ќе ги разберете алатките што ви се на располагање, можете да ги обезбедите најдобрите можни резултати.

  Брзина и времетраење

  Во Adobe Premiere Pro, модулот Брзина/Времетраење е најлесниот начин да креирате видео со бавно движење. Едноставно кликнете со десното копче на клипот и изберете Брзина/Времетраење. За да го забавите вашиот клип, напишете процент помал од 100%. На пример, 50% ќе го репродуцира вашиот клип со половина од брзината на оригиналот, со што ќе се удвои времетраењето на клипот.

  Алтернативно, ако знаете дека сакате вашиот клип да има одредено времетраење, напишете го во Делот за времетраење и Премиерата соодветно ќе ја прилагодат брзината. За да ја прилагодите брзината или времетраењето независно без да влијаете на другиот параметар, кликнете на копчето Gang, така што ќе изгледа како расипана врска.

  Прилагодувањата на брзината и времетраењето во Adobe Premiere Pro се одлични за брза и валкана работа: клип за што е потребно само мало прилагодување, стилизиран изглед или правење нешто снимено во бавно движење уште побавно.

  Креирај рампа за брзина со временско пресликување

  Разголемувањето на брзината е процес на прогресивно менување на брзината на клип со текот на времето. Еве пример за користењеовој клип од танчерка:

  Пред да започнете, кликнете и повлечете за да ја зголемите висината на видео-записот со кој ќе работите, за да можете да видите што правите во следните чекори. Кликнете со десното копче на клипот и изберете Прикажи клучни рамки за клип > Пресликување на времето > Брзина.

  Се појавува хоризонтална лента што ја контролира брзината на клипот. Повлекувањето на лентата нагоре и надолу ќе ја прилагоди брзината (и за возврат, времетраењето) на целиот клип.

  За да креирате прогресивна промена на брзината, ќе треба да додадете клучни кадри. За ефект каде што брзината се зголемува или намалува за да се потенцира движење, а потоа продолжува со нормалната брзина, ќе треба да креирате две клучни кадри, во суштина одвојувајќи го клипот на три дела. Command + Кликнете (Mac) или Control + Кликнете (PC) на опсегот за да креирате клучни рамки. Кликнете и повлечете го тој среден дел нагоре за брзо движење, надолу за бавно движење.

  Во овој момент, промената на брзината е нагло. За да ја измазните рампата, кликнете и повлечете ја вашата клучна рамка за да ја поделите. Користете ги Bezier рачките за дополнително да го измазнете ефектот. Играјте наоколу со рампата додека не сте задоволни со изгледот.

  Исто така види: Како да се ротоскопира во After Effects (Основи) – Упатство за After Effects

  Оптички проток

  Функцијата оптички проток може да ви помогне да го измазнете ефектот на бавно движење за да изгледа повеќе како да сте фотографирале со поголема стапка на слики.

  Кога е овозможено, Premiere Pro ќе ги користи постојните рамки за интелигентно да генерира нови рамки за да одат помеѓу вашите постоечки. Резултатот ерамномерно наместо непрекинато движење.

  Ајде да погледнеме пример за бавно движење создадено со помош на модулот Брзина/Времетраење со стандардна интерполација на време (земање примероци од рамка):

  Кога се користи земање на рамка, Premiere Pro ги дуплира постоечките рамки за да создаде ефект на бавно движење. Резултатот функционира, но е малку променлив. Споредете со овој пример, користејќи оптички проток. Навистина можете да ја видите разликата на почетокот на клипот кога танчерот се качува на поинте.

  За да овозможите Оптички проток кога ги користите контролите Брзина/Времетраење, сменете ја Временската интерполација во Оптичка Проток. Откако ќе ја направите оваа промена, ќе треба да ја рендерирате снимката пред да ја репродуцирате. Изберете секвенца > Render In to Out .

  Користењето оптички проток за измазнување на рампата за брзина е само малку поинакво. Десен-клик и изберете Временска интерполација > Оптички проток. Рендерирај.

  Но, Оптичкиот тек не е совршен - бидејќи Premiere Pro генерира целосно нови рамки, може да се појават некои проблеми како искривување и артефактирање. За најдобри резултати, снимајте на едноставна, статична позадина. Колку повеќе детали и движење Премиера треба да ги толкува; толку е поголема веројатноста дека нешто ќе биде исклучено.

  Ниво нагоре со приклучоци

  Ако често работите со бавно движење и камери со висока стапка на слики, би било вредно да инвестирате во софтвер дизајниран специјално за задача. За прецизно враќање на времето, можете да пробате приклучоккако Twixtor кој во суштина ќе го направи истото како Оптичкиот тек, но на повисоко ниво. Почнувајќи од 330 долари, сепак, тоа е инвестиција и инвестиција што сè уште нема да ја замени камерата со висока стапка на слики. Ако работите само со бавно движење повремено, добро ќе се прилагодувате во Premiere Pro.

  Накратко, ако се обидувате да бидете следниот Slow Mo момци, ќе треба да инвестираат во фенси камера. Ако треба повторно да го темпирате клипот за да одговара на уредувањето, да ја нагласите акцијата во вашето видео на YouTube или да создадете мала драма, Premiere Pro сам или во тандем со снимки од 60 fps ќе ви помогне.


  Има многу што можете да направите со зголемувањето на брзината и бавното движење во Adobe Premiere Pro – затоа забавувајте се експериментирајќи со овие различни ефекти за бавно движење!

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.