Научете како да уредувате & засилувач; Создадете неверојатни аудио ефекти во After Effects

 Научете како да уредувате & засилувач; Создадете неверојатни аудио ефекти во After Effects

David Romero

After Effects не е програмата, обично би ја избрале за уредување аудио, бидејќи програмата е подобро прилагодена за работа со анимација. Сепак, AE има некои уредни аудио ефекти што можете да ги користите заедно со вашите визуелни ефекти; ајде да ги провериме.

Резиме

  Дел 1: Научете ги 10-те основни аудио ефекти на After Effects

  After Effects има 10 аудио ефекти за влечење и пуштање , пронајден во панелот Ефекти. Иако можете да ги најдете сите овие ефекти во Премиера, понекогаш може да биде полесно да се создаде звук заедно со визуелните прикази кога користите After Effects.

  1. Ефект наназад

  Ефектот наназад е многу забавен – овој едноставен ефект на влечење и спуштање ќе го репродуцира вашето аудио наназад. За разлика од играњето наоколу со временскиот ефект на обратна страна, кој ќе го прилагоди целиот клип (визуелен и аудио), аудио ефектот наназад ќе го промени само звукот, а не видеото.

  2. Бас & засилувач; Ефект на високи тонови

  Како што може да очекувате, басот & засилувач; ефектот на високи тонови во основа ви овозможува да ги прилагодите басот и високите тонови во вашето аудио. Овој едноставен ефект ќе ви овозможи да ги зголемите и намалите највисоките и најниските фреквенции на вашиот аудио.

  3. Ефект на одложување

  Овој брилијантен ефект ви овозможува да креирате доцнење на звукот што се повторува преку преостанатиот звук. Откако ќе се додаде, ефектот ќе ви овозможи да го прилагодите времето на одложување и количината на одложување, заедно со повратните информации и да се исуши/влакне.

  4. Прирабница & засилувач; ХорЕфект

  Флангирањето и рефренот се 2 модулациски ефекти кои создаваат повторувања во вашето аудио со различни фреквенции и доцнења. Прирабницата нуди супер краток (обично околу 20 милисекунди) реверб, додека рефренот овозможува подолго одложување на ефектот.

  5. Ефект на високо-ниска пропусница

  Ефектите со висок пропуст ви овозможуваат да блокирате аудио фреквенции над или под одредена точка. Ефектот додава лизгач за прекин на фреквенцијата и поставките за сушење и навлажнување.

  6. Ефект на модулатор

  Ефектот на модулаторот е сличен само на ефектот на одложување; наместо да се повторувате во одреден интервал, можете да го продолжувате доцнењето секој пат. Временската одложена верзија на вашето аудио може да се зголеми во големината на доцнењето со текот на времето.

  7. Параметриски ефект на EQ

  Параметарскиот еквилајзер ви дава контрола над нивото, точната фреквенција и пропусниот опсег/опсег. Параметрискиот EQ е прецизен ефект кој фино ги прилагодува целокупните нивоа на звук.

  8. Reverb Effect

  Reverb е повторувачка вибрација на звучен сигнал на околните површини. Reverb може да се креира дигитално со ефектот на реверб или физички со инструменти како тремоло/whammy бар на гитара.

  Исто така види: 5 фази на видео монтажа

  9. Ефект на стерео миксер

  Ефектот на стерео миксер ги додава контролите за панирање што ќе ги видите во Премиера или Финално сечење. Поместувањето лево и десно ви дава целосна контрола врз стерео насоката на аудиото што го иматеслух.

  10. Тонски ефект

  Тонскиот ефект е чуден мал SFX кој создава еден тон, со до 5 фреквенции во еден ефект. Тонскиот ефект може да се користи за да се развие постојан звук, како што е брмчењето на единицата за климатизација. За разлика од другите аудио ефекти, тонскиот ефект не треба да се додава на звучниот слој; исто така работи на прилагодување и цврсти слоеви.

  Дел 2: Како да уредувате & засилувач; Користете аудио ефекти во After Effects

  Повеќето аудио ефекти најдобро функционираат кога се комбинираат со други за да создадат уникатен или нов звук. Ајде да погледнеме како можете да користите 2 ефекти и неколку отсекувања за да создадете кул стил на музика.

  Чекор 1: Додајте ефект на дефект

  За да создадете ефективен ефект на дефект, треба да додадете неколку исечоци и отстранете неколку фрејмови - во основа исто како и додавање грешка на вашето видео.

  1. Најдете ја точката во песната каде што сакате да се појави грешка.
  2. Зумирајте ја патеката; спуштете ги Audio и Audio Waveform во Layers панелот за да видите како изгледа звукот.
  3. Поставете ја главата за репродукција над првото сечење посочете и притиснете Cmd+Shift+D или Ctrl+Shift+D за да го поделите слојот.
  4. Продолжете да се движите напред по рамка во исто време, делејќи го аудиото на одделни песни.
  5. Кога ќе стигнете таму каде што сакате да заврши дефектот, вратете се назад и избришете ја секоја друга рамка.
  6. Означете ги сите аудио слоеви и притиснете Cmd+Shift+C или Ctrl+Shift+C .
  7. Именувајте го новиот сложен клип и притиснете OK .

  Чекор 2: Додајте го ефектот на високо-ниска пропусница

  Ефектот високо-низок пропусник ќе ни помогне да ги ограничиме фреквенциите во нашата аудио песна, што ќе звучи фантастично и ќе ни помогне за чекорите 3 и 4.

  1. Пребарајте High-Low Pass во Efects панелот и додајте го во вашиот аудиокомпјутер.
  2. Изберете го слојот што ви треба во временската линија, а потоа одете на панелот Контрола на ефектите .
  3. Поставете ги опциите Филтер на High Pass .
  4. Поставете ја Cutoff Frequency на 2000, Dry Out на 0 и Wet Out на 200.
  5. Кликнете на ефектот High-Low Pass во панелот Effects Control и притиснете Cmd+D или Ctrl+D .
  6. Во дупликат на ефектот, прилагодете ја Фреквенцијата на исклучување на Ниска пропусница и Wet Out на 100.

  Чекор 3: Додајте бас & засилувач; Treble

  Последниот чекор е да додадете малку бас & засилувач; Високи високи тонови на вашата патека; како и со ефектот High-Low Pass, ќе ви требаат 2.

  1. Во панелот Effects Control , побарајте Bas & Treble и додајте го во вашиот аудио клип.
  2. Изберете го ефектот и притиснете Cmd+D или Ctrl+D за да креирате копија во Контрола на ефекти панел.
  3. За првиот од Бас & засилувач; Ефектот Treble , поставете го Bas на 50и Treble на -100.
  4. За вториот ефект, поставете го Bas на 0 и Treble на -100.

  Одвојте малку време да си играте со поставките за да видите како тоа влијае на вашата песна и што функционира за вашиот проект.

  Исто така види: Дали ми треба дозвола за мојата локација на филмот?

  Уредувањето на аудио не е нешто што би ви препорачале да го направите во After Effects како стандард. Premiere Pro, Davinci Resolve и Final Cut Pro имаат подлабоки решенија за уредување аудио пред да стигнете до софтвер специфичен за аудио. Сепак, неколкуте аудио ефекти што ги нуди AE може да ви помогнат брзо да произведувате звуци за да одговараат на изгледот што сакате да го создадете.

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.