Научете како да создавате неверојатни ефекти на сјај во After Effects

 Научете како да создавате неверојатни ефекти на сјај во After Effects

David Romero

Ако сте се обиделе да го користите ефектот на сјај во Adobe After Effects, веројатно сте останале малку неимпресионирани. After Effects е моќна платформа за анимација, а за трендовски ефект на неонски сјај, ќе треба да користите неколку ефекти. За среќа, тоа е прилично јасен процес, па ќе ви покажеме 2 врвни начини за создавање ефекти на сјај за вашите наслови и логоа.

Резиме

  Дел 1: Создадете неонски сјајни ефекти на текст или логоа во After Effects

  Додавањето ефекти на сјај на вашите логоа и наслови е фантастичен начин за привлекување внимание на вашиот бренд.

  Чекор 1: Започнете со основниот слој

  Првиот чекор е да додадете некои почетни ефекти на слојот на вашето лого. За да функционира овој ефект, треба да ги користите или вашите датотеки за дизајн на лого, како што се PSD или AI или PNG. Најважно е да е квалитетно и да има проѕирна позадина.

  1. Поставете го вашето лого на временската линија и исечете го на потребното времетраење.
  2. Десен-клик на логото и изберете PreCompose , а потоа именувајте го логото на новата композиција.
  3. Со избраниот слој, одете на Ефекти > Перспектива > Drop Shadow .
  4. Променете ја Shadow Color во бела, поставете ја Distance на 0 и зголемете ја мекоста на околу 30.
  5. Изберете го ефектот Drop Shadow во Панелот Ефекти и одете на Уреди > Duplicate .
  6. За новиот ефект Drop Shadow ,зголемете ја Мекоста на 120 и зголемете ја малку Непроѕирноста .
  7. Додајте го ефектот Проток со одење до Ефекти > Стилизирај > Сјај .
  8. Изберете го ефектот на сјај во панелот Контрола на ефектите , одете и пронајдете ги Боите на сјајот и променете ја поставката во Бои А&Б .
  9. Потоа одете во Color Looping и променете го во Sawtooth B>A .
  10. На крајот, сменете го ефектот Glow Colors и поставките Glow Radius за да одговараат на вашето лого и бренд.
  11. Десен-клик на слојот и изберете Precompose , а потоа именувајте ја новата композиција Glow1 .

  Совет: Бидејќи логото постои во композиција самостојно, можете брзо да го промените основниот слој на ефектот и сјајот ќе реагира на новиот слој. Обидете се да го замените логото со текст или графика.

  Чекор 2: Додајте замаглување

  Во следниот чекор, ќе додадеме малку замаглување на ефектот на сјај. Запомнете, сите овие поставки може да се приспособат за повеќе или помалку ефект на сјај.

  Исто така види: Premiere Pro Multicam Editing Објаснето: Упатство со чекори на слика
  1. Дуплирајте го претходно компонирањето Glow1 двапати, за да имате 3 слоја.
  2. За средниот слој, одете на Ефект > Заматување и изострување > CC Радијално заматување . Намалете го Количината на заматување на околу 15.
  3. Со избраниот долен слој, одете на Ефект > Заматување & засилувач; Остри > Гаусово замаглување . Свртете го Количината на заматување нагоре за да одговарате на вашите преференции.
  4. Додадете уште една ПуштиЕфект на сенка на вашиот долен слој Ефект > Перспектива > Drop Shadow .
  5. Променете ја бојата Shadow во бела, намалете ја Opacity на 25, поставете го Distance на 0 и зголемете ја Мекоста на 400.
  6. Со избраниот долен и среден слој, притиснете T на тастатурата за да ги отворите Контролите за непроѕирност на слојот . Намалете ја Непроѕирноста на секој додека не сте задоволни со изгледот.
  7. Изберете ги сите 3 слоја и прекомпонирајте ги . Именувајте ја новата композиција Glow Logo.

  Чекор 3: Додадете рефлексија

  Ефектот на сјај сега изгледа супер кул и блескав, но ако сакате да го направите се појавува дел од 3D околина, треба да додадеме малку рефлексија. За овој чекор, ќе ви треба текстурирана позадина, која можете сами да ја креирате или да ја преземете онлајн.

  Ние користиме сина позадина што може да ја преземете овде.

  Исто така види: Како да креирате и извезувате преводи во DaVinci Resolve 17
  1. Повлечете ја позадината до вашата временска линија и овозможете 3D контроли со кликнување на иконата со коцка во панелот за слој .
  2. Променете ја X ротација на околу 90º и прилагодете ги скалата и Позицијата . Сликата треба да седи на местото каде што ќе биде подот.
  3. Прекомпонирајте го слојот на подот и направете го невидлив.
  4. Одете во Слој > Ново > Слој за прилагодување .
  5. Дуплирајте го слојот на логото на Glow и поставете ја копијата над слојот за прилагодување.
  6. Изберете го дното навашите 2 слоеви на логото со сјај и одете на Слој > Трансформирајте > Превртете вертикално .
  7. Поставете го превртениот слој за да седи под вашето лого, каде што природно би бил рефлексијата.
  8. Со избраниот слој Reflection, одете на Effect > Заматување & засилувач; Остри > Соединение Blur .
  9. Поставете го слојот Blur на слојот на подот; играјте со поставките за замаглување додека не сте задоволни со вашиот одраз.
  10. Ако треба да додадете повеќе текстура на вашиот одраз или да го видите вашето лого појасно, кликнете двапати на слојот на подот за да ја отворите композицијата.
  11. Изберете ја сликата и одете на Ефект > Корекција на боја > Криви . Приспособете ги Поставките за криви додека не сте задоволни со тоа како изгледа главната композиција.

  Дел 2: Создадете ефекти на сјај на чкртаници на видеа во After Effects

  Анимацијата Scribble е трендовски и забавен ефект за додавање во вашите видео проекти; тоа е без напор да се создаде; потребно е само малку време. За да функционира овој ефект, најдобро е да имате клип со многу дејства и лесно препознатливи форми.

  1. Додајте го вашиот клип во временската линија, а потоа исечете го по потреба. Проверете дали сте ги избрале деловите од вашиот клип каде што сакате да го додадете ефектот.
  2. Дуплицирајте го вашиот клип за да се наредени еден врз друг.
  3. Одете на Мени на прозорец и проверете дали и панелите Paint и Brushes семоже да се гледа.
  4. Двоен клик на вашиот клип за да го отворите во прегледувачот, а потоа изберете ја вашата Алатка за четка за сликање .
  5. Во панелот Paint , проверете дали Единечна рамка е избрана од паѓачкото мени. Можете исто така да ја прилагодите бојата.
  6. Во менито Четка , изберете соодветна големина за вашата четка.
  7. Нацртајте го елементот во вашиот клип со четката, во прегледувачот на медиуми.
  8. Поминете низ секоја рамка од вашиот клип, цртајќи каде што сакате да се додаде ефектот на сјај. Откако ќе завршите, треба да имате мазна, рачно нацртана анимација во стилот на вашиот клип.
  9. Во Контролната табла Ефекти , проверете дали опциите Paint се поставено на Наслика на транспарентно . Ова ќе ви овозможи да додадете ефект само на цртежот, а не на целосната снимка.
  10. На крајот, за да додадете Неонски ефект , треба да додадете Drop Shadow и Ефекти на сјај како што е објаснето во првиот дел.

  Ефектите на сјај често се користат во настани, музика и видеа од игри, но мислиме тие можат да се користат за многу повеќе. Сега ги разбирате основите за да создадете ефект на сјај во After Effects, можете да ги примените овие вештини на идните проекти и да создадете прекрасни, сјајни композиции.

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.