Научете како да го користите 3D-следачот на камерата во After Effects (3 практични поправки)

 Научете како да го користите 3D-следачот на камерата во After Effects (3 практични поправки)

David Romero

Трекерот за 3D камера на Adobe After Effects е прилично скриен во интерфејсот, но е важна алатка за која треба да знаете. Знаејќи како да го користите тракерот за 3D камера може да ви заштеди часови во рачно кадрирање на текст и ефекти во вашите снимки, а во ова упатство ќе ви покажеме како.

Резиме

  Дел 1: Што е тракерот за 3D камера?

  Adobe After Effects 3D tracker за камера е неверојатно паметна алатка која ви овозможува дигитално да ги следите движењата на камерата што се користи за снимање на вашиот клип. Можеби сте запознаени со други системи за следење After Effects и оваа техника е слична. За разлика од другите тракери, кои произведуваат клучни кадри засновани на 2D движење, тракерот на 3D камера исто така го следи движењето напред и назад.

  Трекерот за 3D камера најчесто се користи за додавање елементи на сцените каде што камерата следи напред/ наназад или зумирање/одзумирање. Како што може да замислите, оваа алатка се користи многу при додавање специјални ефекти на сцена. Ќе ви ги покажеме основите за користење на 3D-следачот на камерата After Effects за да можете да произведувате прекрасни композиции со вежбање и креативност.

  Дел 2: 3 начини да го користите 3D-следачот на камерата во After Effects

  <4 6>Чекор 1: Следење на вашиот клип

  Првиот чекор за додавање елемент на вашата сцена е да го следите вашиот клип. After Effects ќе го направи тоа со избирање на посебни области во вашиот клип и следење на тие маркериРам по рамка.

  Првиот чекор за додавање елемент на вашата сцена е да го следите вашиот клип. After Effects ќе го направи тоа со избирање различни области во вашиот клип и следење на тие маркери рамка по рамка.

  1. Со вашиот клип уреден во временската линија, отворете го панелот Track со кликнување на Прозорец > Tracker .
  2. Во панелот Tracker, кликнете Track Camera .
  3. Одете во Effects Control панелот и проверете го Полето Render Track Points .
  4. Почекајте After Effects да го анализира вашиот клип. Ова може да потрае неколку минути, во зависност од должината и сложеноста на движењето во вашата снимка.
  5. Кога ќе биде завршена, AE ќе постави мали маркери низ вашиот клип.
  6. Поставете го курсорот над маркерите да видите како се појавува мал црвен круг и триаголник. Ова се нарекува земјена рамнина и му кажува на АЕ што во клипот се смета за „тлото“ каде што ќе седи вашиот елемент.
  7. Изберете област во близина на местото каде што сакате елементот да седи во вашата снимете и кликнете за да ја означите сцената со црвениот круг.
  8. За следниот чекор, треба да изберете да додадете текст, солидна или нула. Следете ги чекорите подолу.

  Чекор 2: Додавање текст на вашата сцена

  Ако сакате да додадете текст на вашата сцена, од клучно значење е да размислите за пораките што ги користите; оваа техника е најдобра за кратки, едноставни наслови како што се имиња и локации.

  1. Со вашата област избрана вопрегледувач, кликнете со десното копче внатре во црвениот круг и изберете Креирај текст .
  2. Изберете го новиот слој Текст во временската линија и кликнете двапати на текстот во прегледувачот за да приспособете го.
  3. Во панелот Layer , спуштете ги опциите Transform за текстот и приспособете ја Scale (S), Ротација (R) и Позиција (P) на вашиот наслов додека не седи каде што сакате.
  4. Додајте какви било други ефекти на вашиот наслов, како што се Мозочен удар , Текстура , Окос итн., додека не сте задоволни со вашата композиција .
  5. Ако сакате да додадете Сенка на вашиот наслов, копирајте ( Command+C или Control+C ) и ставете ( Command+V или Control+V ) вашиот текстуален слој.
  6. Прилагодете ги Ротација и Позицијата на вториот слој така што ќе седи во положбата на сенка.
  7. Откликнете на полето за избор Ограничете пропорции и истегнете го текстот во насока на сенката.
  8. Прилагодете ја Боја и Непроѕирност додека не сте задоволни со изгледот.

  Чекор 3: Додавање солид на вашата сцена

  Додавање цврстиот слој на вашата сцена може да ви помогне да направите неколку работи, но најкористеното е создавање приспособливи пред-компи. Со помош на солидна, можете да додавате слики и графики на вашата сцена што може да се заменат подоцна.

  1. Со вашата област избрана во прегледувачот, кликнете со десното копче и изберете КреирајСолидна .
  2. На екранот ќе се појави форма Квадрат солидна . Користејќи ги опциите Transform , поставете ја вашата цврстина во вашата сцена.
  3. Ако додадете фотографија или слика со одредена големина, цврстата површина мора да биде иста скала како и сликата. Можете да ги прилагодите размерите и димензиите на цврстиот материјал со кликнување на Слој > Солидни поставки > Прилагодете ширина & засилувач; Висина .
  4. Кога сте задоволни со вашата солидна позиција, кликнете со десното копче на неа во временската линија и изберете Предкомпонирање .
  5. Во скокачкото поле, погрижете се да изберете Оставете ги сите атрибути . Движењето на вашата сцена сепак ќе работи на ист начин, но сега можете да го промените солидното за нешто поинтересно.
  6. Кликнете двапати за да ја отворите цврстата композиција во временската линија.
  7. Избришете го слојот Солид и повлечете ја вашата графика или слика на временската линија.
  8. Смалете ја сликата за да одговара на големината на композицијата.
  9. Вратете се на главната временска линија и вашата слика сега треба да биде во вашата сцена. Можеби ќе сакате повторно да ги прилагодите Ротација , скалата, и Позицијата .

  Чекор 4: Додавање Null на вашата сцена

  Нулти слој е невидлив слој кој може да ги задржи сите својства на кој било друг слој. Можете да ги додадете вашите точки за следење на скриен слој и да ги врзете сите други елементи што ги сакате со нула.

  1. Со црвениот круг избран во прегледувачот, кликнете со десното копче и изберете до Креирај Null .
  2. Додадете какви било други елементи на сцената, осигурувајќи се дека сте го штиклирале полето за избор 3D .
  3. Зграби го Whip за слоевите што сте ги создале и прикачете ги на вашиот Нулт слој .
  4. Сите елементи што ќе ги поврзете со вашиот нула ќе ја следат следената анимација што сте ја направиле.

  Дел 3: Отстранување на проблеми со 3D камерата за следење проблеми со After Effects

  Иако тракерот за 3D камера е моќна алатка, резултатите во голема мера се засноваат на вашата снимка. Може да има неколку причини поради кои следењето на 3D камерата не успее или не функционира на начинот на кој би очекувале, затоа составивме листа на совети за брзо решавање проблеми кои ќе ви помогнат на патот.

  Исто така види: Што треба да знаете кога креирате видеа од социјалните медиуми

  Не можам да одберам Точки за следење

  Ако можете да ги видите точките за следење насекаде низ вашата слика, но не можете да го видите црвениот круг на кој треба да го додадете вашиот текст, тоа најверојатно ќе се направи со избирање на вашите слоеви.

  1. Кликнете сè, за ништо да не биде избрано.
  2. Изберете го вашиот оригинален медиумски клип во временската линија.
  3. Во панелот Контрола на ефекти , кликнете на Ефект на тракер .
  4. Сега можете да го додадете вашиот текст на сликата.

  Следењето со 3D камера не функционира

  Постојат неколку причини поради кои AE може да има проблеми со толкувањето на вашата снимка и пронаоѓањето јасни точки за следење, од кои повеќето имаат решение:

  Изобличени клипови

  Ако снимате многу користејќи дрон или акциони камери како наGoPro, веројатно сте запознаени со изобличувањето на објективот што го создаваат овие камери. Искривена снимка може да биде проблематична за AE и може да го спречи Тракерот да работи ефикасно. Намалете го изобличувањето на вашата слика пред да го додадете тракерот.

  Исто така види: Најдобрите 22 пенливи преклопувања на видео ѕвезди & засилувач; Позадини за креативци

  Драмични промени во движењето

  Големи промени во брзината или насоката во вашата слика, исто така, може да предизвикаат малку AE главоболка. Алатката за следење 3D најдобро функционира со мазни, конзистентни движења на камерата, затоа имајте го тоа на ум кога ги снимате вашите снимки. Ако сакате вашата снимка да биде треперлива, на пример, во пронајден филм, но сепак сакате да додавате работи во вашата сцена, размислете да го додадете рачниот ефект во уредувањето.

  Нема доволно информации

  Понекогаш AE ќе има проблеми да ја следи вашата снимка ако нема доволно информации за да го стори тоа. Ова може да биде дека има малку предмети во вашата слика или дека снимката е премногу темна/светла за да се најдат јасни маркери.

  Еден начин да му помогнете на After Effects со овие потешки снимки е драстично да го прилагодите елементи во боја во вашата снимка, како контраст и осветленост, и да ги прекомпонирате пред да го додадете ефектот на 3D камерата. Откако ќе го следите претходното компонирање, можете да ги отстраните ефектите во боја.

  Пропаѓање на тракерот за 3D камера

  Ако тракерот за 3D камера постојано паѓа, има неколку работи што можете да ги испробате;

  1. Прекомпонирајте го вашиот клип, преместувајќи ги сите атрибути воновиот комп.
  2. Ако користите дополнителни ефекти на вашиот клип, обидете се да ги исклучите пред следењето.
  3. Погрижете се резолуцијата на клипот да одговара на композицијата. Одете во Композиција > Поставки за композиција > соодветно приспособете ги Ширина и Висина .
  4. Погрижете се клипот да не е премногу долг или преголем.
  5. Обезбедете дека софтверот After Effects е ажурирано.
  6. Проверете дали имате доволно меморија за да го завршите дејството.
  7. Зголемете ја RAM меморијата доделена на After Effects.

  За повеќе детали, проверете нашиот дополнителен туторијал за да дознаете повеќе за решавање проблеми на RAM меморијата и грешки во прегледот во After Effects.


  Трекерот за 3D камера After Effects е неверојатно моќна алатка која може да ви помогне да додавате возбудлив и трендовски текст, слики и специјални ефекти на вашите сцени. Ви покажавме три начини за користење на тракерот, а сега останува на вас да ја искористите вашата креативност и новооткриените вештини за да ја вклучите вашата публика.

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.