Научете 2 техники за отстранување на објекти од видеа во Final Cut Pro

 Научете 2 техники за отстранување на објекти од видеа во Final Cut Pro

David Romero

Без разлика дали се работи за телефонски линии, фотобомбардер или ваш поранешен, понекогаш само сакате да отстраните предмет или личност од вашето видео во Final Cut Pro. Иако може да биде многу потешко да се направи од неподвижна слика, дефинитивно е можно да се прикрие дел од сцената користејќи друг дел од видеото користејќи техника наречена маскирање. Подолу ќе наведеме 2 техники што можете да ги користите за да направи тоа нешто (или некој) да исчезне од вашето видео. Еден од нив ќе користи вграден ефект на маска за цртање на Final Cut Pro, а вториот користи премиум преземање на приклучокот.

Резиме

  Дел 1: Исчезнување на предметите со Draw Mask

  Веднаш надвор од портата, треба да бидете предупредени: ако има движење на камерата во вашиот истрел тогаш обидот да прикриете нешто ќе биде исклучително тежок. Но, ако имате стабилни раце или статив, тогаш можете да ја користите оваа техника за да прикриете еден дел од вашата слика со нешто друго, цртајќи околу него со маска.

  1. Додајте го вашиот клип и дупликат

  За да исчезне дел од вашата слика, ќе треба да ја прикриете со нешто друго. Во овој чекор, ќе создадете дупликат слој на врвот на вашиот клип во временската линија, кој ќе стане лепенката што ја користите за да го прикриете отстранетиот објект подоцна.

  1. Ако не сте веќе, креирајте го вашиот проект и увезете го медиумот што сакате да го користите.
  2. Повлечете го вашиот клип во временската линија.
  3. Држете притиснато Опција и повлечете го вашиот клип нагоре. Ова треба да создаде дупликат веднаш над оригиналниот клип во временската линија.
  4. Ако вашиот клип има аудио, исклучете го звукот на вашиот дупликат клип со влечење на неговата Аудио лента надолу до бесконечност.

  2. Draw Image Mask

  Маската за цртање е стандарден ефект во вашата кутија со алатки Final Cut Pro. Ви овозможува да изолирате дел од видеото, а потоа да го преместите, да примените ефекти на него, да го преклопите на друго видео. Во суштина, што сакате! Тоа е моќно, па учењето како да се користи маската за цртање е одличен начин да ја подобрите вашата игра во иднина.

  Исто така види: Како да се користи Final Cut Pro X компресорот
  1. Во Прелистувачот Ефекти лоцирајте ја Нацртајте маска и повлечете ја на дупликат горниот клип.
  2. Означете го тој клип во временската линија со кликнување на него.
  3. Во прегледувачот, започнете да го цртате вашиот преглед со кликнување за да креирате точки.
  4. Продолжете да создавате точки додека не пополнете ја вашата форма со кликнување на првата точка што сте ја создале.

  3. Прилагодете ги својствата на маската

  Сега, кога креиравте маска на вашиот видео клип, веројатно изгледа сосема исто. Тоа е затоа што под вашиот клип е оригиналната демаскирана копија. Ако ја оневозможите таа песна, ќе видите дека горниот клип го прикажува само она што е внатре во контурите на вашата маска (со празнини насекаде околу неа). Во овој чекор, ќе ја прилагодиме таа маска така што ќе прикажува различен дел од видеото внатремаската.

  1. Со избраниот дупликат, маскиран клип, префрлете се на Video Inspector и зголемете го својството Feather .
  2. Над во прегледувачот, кликнете внатре во вашата маска и повлечете ја до кој било дел од видеото што е соодветен за закрпување на предметот што сакате да го скриете.
  3. Назад во Inspector , под контролите Transform , приспособете ги својствата на положбата така што вашата маска сега го покрива предметот што сакате да го скриете.
  4. Ако има тврди рабови видливи, може да се обидете да го зголемите својството Falloff за да ги ублажите.

  Кога ќе го притиснете play, вие треба да го гледа вашето видео да се репродуцира како нормално, со отстранетиот предмет што сте го прикриле. Ако предметот што се обидувате да го прикриете се поместува за време на снимањето, можете да креирате клучни кадри за позицијата на маската за цртање која ќе ја следите!

  Забелешка: ако има повеќе од еден објект или движењето е премногу тешко за следење, можеби ќе сакате да размислите за користење на приклучок.

  Дел 2: Користете ја алатката за отстранување FCPX од Pixel Film Studios

  Постојат голем број опции од трети страни за отстранување објекти во FCPX што можете да ги преземете. Избравме FCPX Removal поради неговата моќ и леснотија на користење. Можете да го преземете овде:

  Исто така види: 15 Најдобар слободен & засилувач; Платени Final Cut Pro алтернативи

  Она што е толку одлично за овој приклучок е тоа што може да следи и отстранува повеќе предмети што се движат во исто време, сè додека нема камерадвижење. Тоа го прави со снимање на слика за тоа како изгледала позадината пред да биде попречена од предмет што се движи пред неа. Со спојување на слики од позадина, FCPX Removal може да го реконструира вашето видео како објектите никогаш да не биле таму.

  Преземете FCPX Removal

  Откако ќе го инсталирате Приклучок за отстранување FCPX, продолжете со чекорите подолу за да почнете да исчезнуваат работите!

  Чекор 1: Подгответе ги вашите клипови

  Важно е да знаете дека нема секој клип да биде соодветен за оваа алатка . Ќе треба да изберете клипови во кои камерата не се движи, а позадината е фиксирана. Ако има движење на камерата, FCPX Removal нема да може прецизно да ја реконструира позадината за да ги отстрани подвижните објекти.

  1. Ако веќе не сте, креирајте го вашиот проект.
  2. Увезете снимка во Настанот со притискање на Command + I и избирање на видео клиповите што сакате да ги користите.
  3. Повлечете го клипот што би сакал да се користи во временската линија од прелистувачот.

  Чекор 2: Примени отстранување FCPX на вашиот клип

  Откако ќе го преземете и инсталирате FCPX Отстранувањето, треба да се појави во вашиот прелистувач „Ефекти“ веднаш покрај сите ваши други ефекти. Следејќи ги чекорите подолу, овој приклучок ќе го примени на вашиот клип и ќе отвори посебен интерфејс каде што можете да го користите приклучокот за да ги отстраните сите подвижни објектиод твојот клип.

  1. Отворете го прелистувачот Effects и лоцирајте го FCPX Removal . Повлечете го на вашиот клип (оној на врвот).
  2. Означете го клипот во временската линија со кликнување на него, а потоа кликнете Анализи во Инспекторот.
  3. Треба да се појави скокачки прозорец, изберете Анализа на пиксели од паѓачкото мени во горниот десен агол.
  4. Движечките објекти треба да исчезнат од вашиот клип. Ако не исчезнале сите, обидете се да го приспособите својството Threshold додека заднината не се ослободи од пречки.
  5. Сега кликнете на копчето Analyze Clip за да го примените овој ефект на целиот клип.
  6. Сега кликнете Finish за да го затворите прозорецот. Објектите што се движат ќе се отстранат од клипот.

  Сега кога ги отстранивте сите подвижни објекти од вашиот клип, останувате со неподвижна слика. Големи се шансите дека сакате да зачувате некое движење во вашето видео, што можете лесно да го направите користејќи го ефектот Цртајте маска од дел 1 од ова упатство.

  Чекор 3: Дупликат и маскирајте го вашиот клип

  За да можете селективно да вратите дел од движењето на видеото, треба да го дуплирате клипот, да го отстраните ефектот за отстранување FCPX и да нанесете маска. Ова ви овозможува да изберете кои објекти ќе се отстранат и кои ќе останат.

  1. Држете Опција и повлечете го вашиот клип нагоре во временската линија, создавајќи дупликат над него.
  2. Во Прелистувачот Ефекти најдетеефектот Нацртајте маска и додајте го во вашиот дупликат клип.
  3. Изберете го тој клип во Временската линија , а потоа во Inspector оневозможете го ефектот FCPX Removal .
  4. Во Прегледувач наведете го делот од сликата што сакате да го вклучите. Кога ќе завршите, довршете ја формата за да имате цела маска.
  5. Сега во Inspector , приспособете ја карактеристиката Feather за да нема тврди рабови.
  6. Во зависност од она што го маскирате, можеби ќе сакате да го вклучите својствата Invert за да изберете помеѓу прикажување на она што е внатре во вашата маска или што е надвор.

  Изчезнувањето на предметите од вашите видеа во Final Cut Pro е малку покомплексно од нивното фотошопирање од фотографии. Користејќи ги 2-те методи наведени во овој напис, би требало да можете да го извлечете со вистинската снимка.

  И ако барате повеќе ресурси за Final Cut Pro, можеби ќе сакате да го проверите Motion Array. Има стотици приклучоци, ефекти и транзиции од кои можете да изберете, како и снимки од залихи и музика без авторски права за користење во вашите видеа.

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.