Научете 2 кул начини да користите следење движење во After Effects

 Научете 2 кул начини да користите следење движење во After Effects

David Romero

Можеби не сте слушнале за следење движења, но резултатите ќе ги видите во филмови, ТВ и реклами. Секогаш кога ќе видите надредена графика, слика или наслов како се движи синхронизирано со снимката во живо, ќе бидете сведоци на следење на движење во акција. Можеби изгледа како комплициран процес, но следењето на движењето во After Effects е неверојатно едноставно и многу побрзо отколку што може да очекувате.

Резиме

  Дел 1: Следење на движење во After Effects

  Следењето движење во суштина е додавање точка или точки на вашата видео снимка, на која можете да прикачите друг слој. After Effects има четири различни типови на следење движења во зависност од тоа што треба да направите. Ајде да поминеме низ нив пред да почнеме да ги создаваме нашите ефекти за наслов.

  Следење на една точка

  Точка за следење се користи кога имате еден елемент во вашата снимка што го сакате да ја следите позицијата на. Овој метод на следење би го користеле за да додавате повици на вашата снимка, каде што елементот треба само да ја промени позицијата.

  Следење со две точки

  Следење со две точки ви овозможува за следење на позицијата, размерот и ротацијата на вашето видео и ви дава две точки за следење за играње. Би ја користеле опцијата Следење со две точки за додавање текст на вашата снимка што сакате да го скалирате и ротирате соодветно.

  Следење со четири точки

  Следење со четири точки главно се користи кога сакашза замена на 2D елементи во 3D објекти; најчестиот пример е замена на она што е на екранот на ТВ или лаптоп. Четирите точки може да се постават на аглите на екранот во вашата снимка, а новата снимка се применува за покривање на екранот.

  Следење со 3D камера

  Следење со 3D камера е целосно различна техника и вклучува користење на слоеви за создавање 3D околина и следење на вашата камера за после ефекти за да се создаде движење. Следењето со 3D камера е одлична техника што може да се користи за да се создадат прекрасни паралаксни 3D фотографии. Проверете го ова упатство.

  Дел 2: Како да следите и додавате наслови и повици на подвижни објекти

  Ќе ви покажеме како да додадете повик и наслов на клип со користење на опциите за следење на една точка и две точки. Повиците и насловите се популарна и вообичаена употреба за оваа техника, но штом ќе ја искористите, можете да најдете многу други придобивки за Алатките за следење движења.

  Исто така види: Како да креирате временско застарување во Premiere Pro од видеа & засилувач; Фотографии

  Додавање повик

  Прво, ќе разгледаме додавање на повик со помош на единствена точка за следење. Запомнете, ако сакате елементот да ги следи скалата и ротацијата, ќе треба да го користите методот со две точки подолу.

  1. Додајте ја вашата снимка во вашиот компјутер, заедно со вашиот компакт за повикување.
  2. Проверете дали главата за репродукција е во точката од која сакате да започнете со следење и изберете го клипот од временската линија.
  3. Одете во Прозорец > Тракер . Во Панелот за следење, кликнетекопчето Track Motion . На вашиот екран ќе се појави мал квадрат.
  4. Поставете го квадратот, така што централната точка се наоѓа на точката во снимката што сакате да ја следите; не заборавајте да изберете нешто различно.
  5. Кога сте задоволни со позицијата на полето, кликнете Играј во Панелот за следење . After Effects сега ќе помине и ќе додаде клучни кадри на вашиот клип.
  6. Кога ќе завршите, кликнете на Уреди целна и проверете дали е избрано соодветното Појдовно сандаче за повици .
  7. Конечно, кликнете на копчето Примени и изберете Примени на оската X и Y . Сите клучни кадри сега ќе бидат на вашиот слој за повикување.
  8. Сепак, вашиот повик можеби не е на точното место каде што сакате. Не можете едноставно да го преместите бидејќи тоа ќе ги наруши клучните кадри кои се следат со движење.
  9. Наместо тоа, одете во Контролната табла за ефекти и побарајте Трансформирајте ; додајте го ефектот во слојот за повикување.
  10. Во Контролната табла со ефекти , користете ги новите поставки за позиција за да ги промените Позицијата и на вашиот повик Големина .
  11. За да додадете дополнителни повици на истиот клип, едноставно повторете го процесот. Секогаш кога ќе го направите тоа, After Effects ќе додава нова единствена точка за следење и ќе ги означува во панелот за следење.

  Додавање наслов

  Додавањето наслов може да бара 2 точки за следење за да може да одговарате на обемот и ротацијата на вашите клипови. Ова значи дека ако вашиот клип зумираво, можете да го зголемите насловот со него.

  1. Додајте го вашиот клип во временската линија и креирајте го вашиот наслов користејќи ја алатката Текст.
  2. Поставете ја вашата игра на временската линија каде што сакате анимација за да започнете и притиснете го копчето Track Motion во Панелот за следење.
  3. Под копчето Track Motion, штиклирајте ги полињата Scale и Rotation . Второ поле за следење ќе биде додадено на вашиот екран.
  4. Поставете ги 2-те полиња за следење на точките што сакате да ги следите, размислувајќи за тоа како вашиот текст може да се смести во рамката.
  5. Притиснете го Копче за репродукција во панелот за следење за да ги креирате вашите клучни кадри и почекајте After Effects да ја заврши својата работа.
  6. Во панелот за следење, проверете дали сте го избрале точниот целен слој и кликнете Примени .
  7. За да го прилагодите вашиот текстуален слој по завршувањето на следењето е завршен, додадете Ефект на трансформација од контролната табла за ефекти.

  Дел 3: Решавање проблеми со следењето на движењето

  Резултатите од следењето на вашата снимка ќе зависи од квалитетот на вашиот клип, па затоа составивме неколку методи за решавање проблеми доколку имате проблеми.

  Чисти, исчисти клипови

  Последи ефекти гледа во секоја рамка од вашиот видео клип и ќе ја заснова точката што ја избира на RGB, осветленоста и заситеноста на вашата слика. Прецизни карактеристични форми со добар контраст во светлината или бојата може да помогнат After Effects подобро да го идентификува вашиотозначете.

  Подобрете пред следење

  Ако имате проблеми со следењето на клипот затоа што нема јасен маркер на вашата слика, можете да ја прилагодите заситеноста на клипот, осветленоста, и контраст за подобра помош After Effects да го следи движењето. Може да ги исклучите овие ефекти откако ќе се следи движењето и ќе се применат клучните кадри.

  Променете ја точката на прицврстување

  Вреди да запомните дека не треба да следете ја точната точка на која треба да седат насловот или повикот. Ако движењето е исто, можете да следите друг, појасен дел од сликата и да ја прилагодите точката на прицврстување на вашиот елемент за повикување да седи во правилната положба.

  Исто така види: Како да се направи предење & засилувач; Ротирачки транзиции на текст во Premiere Pro

  Рамка по рамка

  Се разбира, фантастично е кога движењето After Effects го следи вашиот клип совршено, првпат, но тоа не е секогаш случај. За висококвалитетно следење на движењата, вреди да одвоите време за да бидете сигурни дека секој детал е совршен. Ова може да значи дека ќе поминете низ делови од вашиот клип рамка по кадар, но резултатите ќе зборуваат сами за себе.


  Се надеваме, докажавме дека следењето на движењата во After Effects е јасен и забавен процес што може да се применети на различни креативни начини. Сега кога знаете како да додадете ефекти за следење движење со една точка и две точки, зошто да не го пробате Следење со четири точки! Исто така, за одлична листа на одлични шаблони After Effects Call Out што ќе ги користите во вашиот следен проект,погледнете ја оваа врска.

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.