Направете ефект на слика во слика во Adobe Premiere Pro

 Направете ефект на слика во слика во Adobe Premiere Pro

David Romero

Еден од најпопуларните совети за зголемување на ангажираноста на видеата на вашиот канал на YouTube е создавање видео картичка за прикажување снимки додека другите снимки исто така се репродуцираат одоздола. Ова се нарекува и ефект на слика во слика (PiP). Ајде да прошетаме низ постилизирана верзија на овој ефект што е навистина лесно да се направи!

Исто така види: Упатство: Создадете го ефектот на тресење на камерата во Final Cut Pro

Резиме

Како да Направете ефект на слика во слика во Premiere Pro

Чекор 1: Создадете картичка за снимки

Да претпоставиме дека имате видео од лице кое зборува. Целта на овој ефект е да вклучи мала рамка на слика или видео во клипот, слично на емитување вести. Еве ги чекорите за креирање на оваа картичка за снимка:

 1. Ако снимката го има лицето во центарот на екранот, ќе сакате да ја прилагодите позицијата, така што звучникот е лево од центарот. Можете да го направите ова од панелот Контрола на ефекти користејќи Скала и Позиција .
 2. Следно, воведете ја снимката од која сакате да ја направите картичката за снимката. Ставете ја 2 слоја над вашата оригинална снимка во временската линија.
 3. Оттука, променете ја големината на сликата од таблата Контрола на ефекти за да ја направите доволно мала за да се постави во десниот агол. Се препорачува да се намали големината за околу 35-40%. Ова ќе ви помогне да имате мала тампон простор околу картичката за снимка.
 4. Користејќи ги лизгачите Позиција , можете да менувате каде сакатеснимката да биде.
 5. Сега можете да го уредите клипот за да се уверите дека се користи правилниот дел од видеото.

Чекор 2: Додајте обоена граница

Сега кога оваа точка , го постигнавте ефектот слика-во-слика, но има неколку дополнителни ставки што можете да ги направите за да го подобрите тоа колку професионално изгледа. Бидејќи сакате картичката за снимка да се разликува од основното видео, можете да додадете цврста правоаголна кутија зад или под картичката за снимка. Еве како да го направите ова:

 1. Нашиот омилен начин да го направите ова е да создадеме слој Text . Погрижете се да биде помеѓу 2-те слоја на снимката во вашата временска линија.
 2. Уверете се дека овој нов текстуален слој се протега за целото времетраење на клипот на вашата картичка за снимка.
 3. Одете на панелот Essential Graphics , а потоа избришете го текстот во него. Сега треба да имате празна графичка кутија.
 4. Кликнете на иконата Страница и додадете нов правоаголник, кој потоа ќе се прикаже на екранот.
 5. Оттука, променете ја големината на кутијата за да биде малку поголема од вашата картичка за снимка. Ова ќе почне да изгледа како мала граница.
 6. Ако сакате да ја промените бојата на кутијата, тоа може да се направи и во панелот Essential Graphics .

Чекор 3: Вгнездувајте ги вашите клипови во една единица

Што ако треба да ги анимирате клиповите, како на пр., Fade in и Fade out? Ќе откриете дека ќе треба да го направите истото за границата да изгледаправо. Еве како да ги вгнездувате вашите снимки, така што треба да ја прилагодите границата само еднаш:

 1. За рамката и снимката да дејствуваат како единствена единица, вгнездете ги вашите клипови.
 2. Означете ги двата ваши клипови, кликнете со десното копче изберете Nest и дајте му име. Ова осигурува дека секогаш кога снимката и границата ќе работат заедно.
 3. Сега, ако додадете анимација така што таа расте и се појавува во рамката, таа ќе работи со границата околу неа.
 4. За да го направите ова, доведете ја големината на 0, обликувајте ја со клучна рамка и вратете ја до големината од 102, само малку поголема од оригиналот.
 5. Потоа, додајте уште неколку клучни рамки со наизменична големина, станувајќи сè поблиску до оригиналната големина.
 6. И, конечно, означете ги сите клучни рамки и кликнете со десното копче, потоа изберете Bezier .

Изборен чекор: Доведете на цел екран

Откако ќе го добиете ефектот слика во слика, можеби ќе сакате да додадете дополнителен ефект на цел екран, така што помалиот екран ќе го исполни целиот екран и потоа можете да го намалите.

 1. Направете елемент Color Matte користејќи ја истата резолуција и стандардно во должина од пет секунди.
 2. Користете клучни рамки , преместете го назад на позицијата ти сакаш. Додајте 2 клучни кадри за Големина и Позиција на почетокот.
 3. Копирајте ги и залепете ги клучните рамки Големина и Позиција до крај и превртете ги нивнитенарачајте.
 4. Поставете која било поставка Easy In или Easy Out што ја сакате.
 5. Можете да ја зачувате како претходно поставено со кликнување на Мени за контроли на ефектот > Зачувај претходно поставено .

Сега знаете како да додадете модерен ефект на слика во слика во Premiere Pro! Тоа е навистина лесен ефект за извлекување и прави сè за што зборувате да изгледа стилски. Дали имате прашања? Кажете ни во коментарите подолу.

Исто така види: 15 бесплатни поставки за бои за последователни ефекти

Постојат неколку дополнителни ефекти што можете да ги креирате во Premiere Pro, како што се Ken Burns, Gaussian Blur, Cinematic и Glitch. Можете исто така да го зголемите вашето уредување со учење како да креирате замрзнати рамки!

David Romero

Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.