Над 10 спасувачки Mac & засилувач; Кратенки за PC After Effects

 Над 10 спасувачки Mac & засилувач; Кратенки за PC After Effects

David Romero

Содржина

Сите знаеме дека нема ништо поважно од времето. Постојано ни истекува времето и многу од тоа е поврзано со нашата работа. Значи, секогаш кога можеме да избричиме неколку секунди од некоја задача, ние во основа си ги крадеме животите од работната машина.

Во ред, можеби тоа е малку драматично, но еве вкупно 30 заштеда на време кратенки на тастатурата за After Effects што ќе ви биде мило да ги имате во задниот џеб. Со дополнителните 20 кратенки, сега сте целосно подготвени за сите тие уредувања на проектот во последен момент!

Резиме

  Дел 1: Топ 10 Кратенки за после ефекти за заштеда на време

  1. Максимизирај панел

  MAC: ` (нагласен акцент) компјутер: ` (гроб на акцент)

  После Ефекти е сложена програма со многу јазичиња и прозорци. Лесно е да се изгубите и лесно е да останете без простор на екранот за сè.

  Кога сакате брзо да го максимизирате просторот за еден прозорец, како што е палетата на слоеви или главниот прозорец за компактирање, ништо не е побрзо отколку да го притиснете копчето за акцент (копчето нагоре на крајниот лев агол на тастатурата до бројот 1). Не зборуваме за апострофот! Едноставно означете го прозорецот што сакате да го максимизирате и притиснете го копчето за акцент за да започнете да живеете многу.

  2. Максимизирајте ги последователните ефекти

  MAC: Cmd + \ PC: Ctrl + \

  Друг брз начин за раширени иистото, скокнете на почетокот или на крајот на слој/средство.

  18. Отворете го панелот за цврсти својства

  MAC: Cmd + Shift + YPC: Ctrl + Shift + Y

  Ако не знаете за овој мал трик, можеби сметаат дека работата со цврсти слоеви е фрустрирачка. Панелот Солидна сопственост може да биде прилично незгоден за наоѓање без оваа одлична кратенка.

  19. Преглед на време

  MAC: Cmd + Option + TPC: Ctrl + Option + T

  Без разлика дали за стилски или функционални цели, алатката Time Remapping во After Effects е опција за многу аниматори. Имањето кратенка ви помага да ги избегнете менијата со десен клик и напрегањето на зглобот што доаѓа со нив.

  20. Поставете ги сите кратенки на тастатурата

  MAC: Cmd + Alt + ' (еден цитат) PC: Ctrl + Alt + ' (еден цитат)

  Последната кратенка е веројатно најважниот; тоа е клучот за сите кратенки на After Effects. Не само што можете да ги пребарувате и најдете вашите омилени дејства, туку можете и да креирате свои кратенки или да ги менувате оние што најчесто ги користите.

  Дел 3: Како да ги приспособите кратенките во After Effects

  Ќе го подобрите вашиот работен тек со учење на сите овие кратенки, но можеби нема да ви се допаднат сите. За да поедноставите некои кратенки или да креирате свои приспособени, можете да го направите тоа од Управникот со тастатурата After Effects.

  1. Притиснете Command/Control + Alt/Option + ‘ на вашата тастатура.
  2. Изберете Зачувај како на горниот дел од тастатурата и именувајте ја новата тастатура. Од клучно значење е прво да ја зачувате тастатурата за да бидете сигурни дека нема да ја збркате вашата моментална.
  3. Најдете ги кратенките што сакате да ги промените.
  4. Изберете ја функцијата во списокот Command.
  5. Поставете ја кратенката што сакате да ја користите користејќи ја вашата тастатура; ако моментално не се користи, ќе се прикаже како сиво на графиката на тастатурата.
  6. Користете го глувчето или подлогата за кликање во колоната Кратенки додека ја држите Кратенката.
  7. Ако кратенката веќе се користи, ќе се појави известување на дното на панелот, кое ќе ви каже за што се користи таа кратенка. Или приспособете ја новата кратенка или изменете ја постоечката.
  8. Допрете ОК кога ќе завршите за да ја зачувате новата тастатура.
  9. Можете да се движите помеѓу тастатурите, да ги уредувате или да создавате сосема нови на која било време.

  Иако може да биде предизвик, мора да ги научите кратенките за после ефекти додека не станат втора природа. Најдобар начин да ги забрзате вашите процеси со кратенки е прво да се концентрирате на вашите најчесто користени дејства, а потоа да ги креирате за други дејства. Користете ги кратенките колку што е можно повеќе и ќе ги соберете побрзо. Сега кога знаете како да ги приспособите кратенките за After Effects, можете да креирате работен тек кој одговара на вашите потреби.

  максимизирајте го вашиот простор со кратенката Cmd + \или Ctrl + \. Ако ја притискате оваа мала комбинација еднаш, целиот ваш AE прозорец ќе го исполни екранот. Удри го повторно, за да го скриеш горниот дел од рамката. Имајте предвид дека штом ќе го скриете горниот дел од рамката, вашите копчиња за минимум/макс ќе исчезнат. Ќе треба само уште еднаш да притиснете Cmd + \или Ctrl + \за да ги вратите.

  3. Централен слој во Comp

  MAC: Cmd + Home PC: Ctrl + Home

  Ова е еден од тие Зошто не ме научија на тоа во училиште? кратенки. Слоевите може да завршат низ целиот комп, и може да биде тешко да се центрираат. Комбинацијата Cmd + Home или Ctrl + Home ќе ја центрира вашата точка на прицврстување во вашата композиција. Значи, ако точката на прицврстување на вашиот слој е центрирано (како што е често), ова ќе го центрира вашиот слој брзо.

  4. Преместете ги слоевите нагоре/надолу во магацинот

  MAC: Opt + Cmd + стрелка нагоре/надолу PC: Alt + Ctrl + стрелка нагоре/надолу

  Важно е како вашите слоеви се наредени во AE. Слоевите над другите слоеви ќе ги блокираат оние подолу во повеќето околности. Така, честопати треба да ги преместувате слоевите нагоре и надолу. Но, зошто кликате и влечете одново и одново? Само означете го слојот што сакате да го преместите и задржете Опти + Cmd + стрелки нагоре или надолу или Alt + Ctrl + стрелки нагоре или надолу . Повторното редење слоеви стана многу позабавно. Па, полесно екако и да е.

  5. Поместете го слојот назад или напред една рамка

  MAC: Opt + Pg Up или Pg Dn PC: Alt + Pg Up или Pg Dn

  Зошто тој слој не се вклучува кога сакавте? О, тоа е една рамка надвор! Сега треба да зумирате до крај и да го повлечете слојот преку една рамка. Каква болка! Или, едноставно означете го слојот и притиснете Опт + страница нагоре или надолу или Alt + Страница нагоре или надолу за да го лизнете малиот бугер преку една рамка во која било насока. Како што е случајот со многу од овие видови на кратенки, додадете Shift во мешавината за да направите слојот да скокне за 10 рамки. Сега потскокнуваме.

  6. Поместете ја клучната рамка наназад или напред една рамка

  MAC: Opt + лева/десна стрелка PC: Alt + стрелка лево/десно

  Значи, можеби не е слојот што е малку исклучен, туку на клучната рамка му треба нежно поттурнување. Нема проблем. Само означете ја клучната рамка што не е на место и држете От + или Alt + за да прескокне по едно. Повторно, додавањето Shift ќе ја зголеми клучната рамка за 10 во која било насока. Многу подобро отколку да правите математика.

  7. Поставете ја работната површина на должина на слојот

  MAC: Cmd + Opt + B PC: Ctrl + Alt + B

  Кога се обидувате да се фокусирате на одреден дел од анимацијата, не сакате да ја прегледате RAM меморијата на целиот комп. Значи, нормално, поставувате работна површина. Но, мора често да го менуватедодека работите на различни елементи.

  Една одлична заштеда на време е Cmd + Opt + B или Ctrl + Alt + B . Истакнувањето на слој во вашиот компјутер и притискањето на оваа тајна комбинација автоматски ќе ја постави вашата работна област на должината на тој слој.

  Исто така види: Како да се направи предење & засилувач; Ротирачки транзиции на текст во Premiere Pro

  8. Заменете го слојот во Comp

  MAC: Cmd + Opt + / PC: Ctrl + Alt + /

  Замената на слојот е многу честа појава. И, исто така, некаква болка. Општо земено, треба да го изберете слојот во компот, плус слојот за замена во прозорецот на проектот. Потоа мора да држите Опт или Алт додека влечете еден слој врз друг, надевајќи се дека ќе се поврзете.

  Сите знаеме дека влечењето е ……па, влечење. Значи, прескокнете го тој чекор со мало дејство Cmd + Opt + / или Ctrl + Alt + / . Бум, слојот е заменет. Без влечење. Тоа го нарекуваме летање.

  9. Вклучи ги последните два прегледи на композиции

  MAC: Esc PC: Esc

  Работењето со камери додава забава слој на динамика на вашиот проект, како и повеќе копчиња и картички за да бидете во тек. Постојат неколку прикази на камерата достапни во прозорецот за компактирање, како што се Активна камера , Прилагоден приказ , Назад итн. одзема време. Нема потреба да го прекинувате вашиот проток. Кога работите со компјутери со камери, едноставно притиснете Esc за да се префрлите помеѓу последните два користени прикази на камерата. Сега тоа елесно како недела наутро.

  10. Split Comp Window and Lock One

  MAC: Cmd + Opt + Shift + N PC: Ctrl + Alt + Shift + N

  Во ред, ова е превртувачот на прстите на кратенките, но е супер корисен. Честопати треба да направите промени во претходно компакцијата, но сакате брзо да ги видите резултатите во вашиот главен комп. Се чини тешко? Но, тоа не е.

  Едноставно означете го вашиот главен прозорец за компајлирање и задржете Cmd + Opt + Shift + N или Ctrl + Alt + Shift + N и voila! Вашиот главен прозорец за компајлирање се заклучува и до него се отвора нов прозорец за компајлирање. Сега вчитајте ја вашата претходна компонента во тој прозорец и работете на вашата магија. Веднаш ќе ги видите промените во главниот прозорец.

  Сакате малку повеќе информации за ова? Погледнете го нашиот туторијал:

  Дел 2: 20 Кратенки за дополнителни ефекти кои мора да ги знаете

  Колку често ги користите овие дополнителни кратенки ќе зависи од видот на проектите работиш на. На некои уредници никогаш нема да им требаат овие алатки; за други, една кратенка може целосно да го промени нивниот работен тек.

  1. Лесно поставете клучни рамки

  MAC: Opt + A, P, S, R, TPC: Alt + Shift + A, P, S, R, T на Windows

  Ако правите многу анимации на клучни кадри, оваа практична кратенка може да ви заштеди време и енергија при креирање на секоја точка на клучни кадри. Само држете ја Опција или Alt и изберете го типот на клучна рамка користејќи ги кратенките со едно копче: S за скала, P за позиција и сл.

  2. Reveal Keyframed Properties

  PC/MAC: U

  Reveal Keyframes Properties е одлична кратенка за секој корисник на After Effects да знае. Дури и кога не креирате анимација на клучни кадри, непарната клучна рамка може да предизвика секаков вид хаос со вашето уредување. Изберете слој и притиснете U за да ги видите сите својства на клучни рамки за тој слој, изберете без слоеви и притиснете U за да ги видите сите својства на клучните кадри за целиот состав.

  3. Брза леснотија на клучни кадри

  MAC: Fn + F9PC: F9

  Уште една одлична кратенка за аниматори на клучни кадри, копчето F9 може брзо да додаде Easy Ease за кое било својство на клучни кадри. Означете ги клучните кадри во временската линија и променете ја леснотијата со 1 (или 2) кликнувања.

  4. Рачна алатка

  PC/MAC: Space Bar

  Можете да притиснете H за да пристапите до вашата алатка Hand , но вие треба да притиснете V за да се вратите на стрелката. Со заштеда на делови од секундата, можете да го држите и празното место за брз пристап до вашата рачна алатка.

  Исто така види: Синхронизирај аудио во Premiere Pro (упатство со професионални совети)

  5. Побрзи прегледи

  MAC: Ctrl + 0 на Number Pad PC: Shift + 0 на Number Pad

  Кратенката за побрзи прегледи го прави токму она што би го очекувале; тоа ви дава начин побрзо да го прегледате вашиот состав.

  6. Додајте маркери во времепловот

  MAC: Ctrl + *PC: * на таблата со броеви

  Додавање маркери на вашата временска линијаили слоеви може да помогнат во изградбата на големи или сложени композиции или кога времето е од суштинско значење. Наместо да кликнете со десното копче на средствата, да изберете Означувачи , потоа Нов маркер , можете да го притиснете копчето * на вашата тастатура.

  7. Прекомпонирајте ги вашите слоеви

  MAC: Cmd + Shift + CPC: Ctrl + Shift + C

  Друга кратенка до опциите на менито со десен клик ги прекомпонира вашите слоеви. Колку е поголем проектот, толку е поголема веројатноста дека ви треба оваа практична кратенка. Изберете ги слоевите што сакате да ги прекомпонирате , притиснете три копчиња и внесете го вашето ново име на композицијата.

  8. Скалирај ги слоевите за да се вклопат

  MAC: Cmd + Opt + FPC: Ctrl + Opt + F

  Да ги натераш слоевите да одговараат на твојот состав понекогаш може да биде малку незгодно, но со кратенката Scale to Fit , можете веднаш да ги димензионирате вашите слоеви и форми за да одговараат на која било големина на композицијата на која работите. Запомнете, ова може да влијае на соодносот на вашиот слој, затоа користете го паметно.

  9. Различни резолуции на гледачот

  Целосно: Ctrl/Cmd + JHalf: Ctrl/Cmd + Shift + JQuarter: Ctrl/Cmd + Opt + Shift + J

  Кога работите со многу слоеви, ефекти или средства, репродукцијата може да биде проблем. За среќа, намалувањето на Резолуцијата за репродукција може да ви овозможи да ја гледате вашата работа со полна брзина без претходно да ја рендерирате. Прескокнувањето помеѓу Резолуции на гледачот е брзо и лесно со оваа кратенка.

  10. Заменете го вашиотСлој

  MAC: Cmd + Option + /PC: Ctrl + Alt + /

  Одлична кратенка за работа со проекти со шаблони и слоеви на заштитни места е Заменете ја вашата Слој . Изберете го слојот во временската линија, заедно со средството што сакате да го замените во прелистувачот на проектот, притиснете ги копчињата и вашиот нов слој ќе го заземе своето место.

  11. Поделете ги вашите слоеви

  MAC: Cmd + Shift + DPC: Ctrl + Shift + D

  Стандардна акција во After Effects е Разделување на вашиот слој (и), пресечете го вашиот слој на два дела на точката за репродукција. Со оваа кратенка, можете веднаш да ги поделите вашите слоеви! Осигурајте се дека вашата глава за репродукција е на правилното место и изберете ги слоевите што сакате да ги разделите.

  12. Сокриј ги контролите на слојот

  MAC: Cmd + Shift + HPC: Ctrl + Shift + H

  Гледајќи го вашиот состав со сите контроли Layer видливото може да биде малку неуредно и да предизвика да ги пропуштите грешките во составот. Вклучете и исклучете ги контролите Layer со оваа едноставна кратенка.

  13. Пристапете до уредувачот на графикони

  MAC: FN + Shift + F3PC: Shift + F3

  Пристапот до Уредникот на графиконот е само еден клик оддалечен од временската линија , па зошто ви треба кратенка? Кратенката на тастатурата за оваа суштинска алатка може да биде удобна кога редовно влегувате и излегувате од Уредувачот, овозможувајќи ви да го фокусирате курсорот во областа за уредување.

  14. Kerning вашиотНаслови

  PC/MAC: Опција + копчиња со стрелки надесно или лево

  Утврдувањето на вашите наслови или менувањето на следењето на нив е парче торта со оваа кратенка. Проверете дали вашиот текст е означен, држете го копчето Опција и користете ги копчињата со стрелки за да го промените просторот помеѓу вашите знаци.

  15. Зачувајте ја вашата моментална рамка

  MAC: Cmd + Opt + SPC: Ctrl + Opt + S

  Извезувањето фотографии од вашата работа е нешто што секој уредник ќе треба да го направи на одредено време време. Без разлика дали ги користите за повратни информации од клиентот, објава на социјалните мрежи или за друг проект, оваа кратенка ќе ви овозможи да ги додадете сите фотографии што ги сакате во вашата Редирање на редот со неколку кликања.

  16. Точки за прицврстување на слојот во централен облик

  MAC: Opt + Cmd + HomeMacbook: Opt + Cmd + Fn + лева стрелкаPC: Opt + Ctrl + Home

  Значи, технички ова е кратенка, но дали ќе одлучите да го користите ова ќе зависи од уредот што го користите. Има уште полесна кратенка за оваа функција - држете Cmd или Ctrl и кликнете двапати на иконата Точка за прицврстување . Без оглед на тоа која кратенка ќе ја изберете, да можете брзо да ги центрирате точките за прицврстување е спас.

  17. Скокни до Layer In-Point или Out-Point

  PC/MAC: I or O

  Да можете да скокате околу вашата временска линија користејќи ги вашите слоеви е исто толку едноставно како и користењето копчињата со стрелки во Premiere и Final Cut Pro. Во After Effects, можете да направите прецизно

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.