Како да зумирате Final Cut Pro X

 Како да зумирате Final Cut Pro X

David Romero

Final Cut Pro има многу алатки за уредувач, а не да ги сече вашите клипови заедно. Без разлика дали сакате да додадете движење на снимката или да отсечете клип со слабо рамка, учењето како да зумирате во Final Cut Pro може да ви помогне да ги подигнете вашите видео проекти на следното ниво.

Ефектите на зумирање традиционално се прават во камерата, а во постпродукција може да се наречат и ефект на скалирање. Постојат неколку начини да се примени ефект на зумирање/скала на вашите клипови, а ние сме тука да ви покажеме како. Ајде да нурнеме!

Резиме

  Дел 1: Како да зумирате користејќи го Ken Burns

  Final Cut Pro X прави лесно е да додадете движење на вашите слики и снимки.

  Чекор 1: Додавање на ефектот Ken Burns

  Ефектот Ken Burns е едноставен начин да додадете движење на вашите снимки. Првото нешто што треба да направите е да пристапите до контролите за ефектот, кој може да се чувствува малку скриен.

  1. Изберете го вашиот клип во временската линија .
  2. Одете во паѓачкото мени со иконата Трансформирај на дното на гледачот.
  3. Изберете ја иконата Пресеј од менито.
  4. Во прегледувачот, изберете ја опцијата Кен Бурнс .

  Чекор 2: Приспособување на ефектот

  Откако ќе се активира ефектот Ken Burns, ќе треба да го приспособите движењето. Една од брилијантните работи во врска со овој ефект е тоа што ви овозможува да ги контролирате скалата и положбата во исто време.

  1. Зграпчете ја зелената кутија во гледачот,и прилагодете ја големината и положбата на местото каде што сакате да започне анимацијата.
  2. Поместете го црвеното поле на позицијата и големината на која сакате да заврши анимацијата.
  3. Хит копчето Преглед во горниот лев агол на гледачот за да видите како ќе изгледа вашиот ефект.
  4. Откако ќе бидете задоволни со ефектот, притиснете Готово и ќе да се примени.
  5. Ако се премислите за движењето во секое време - тоа не е проблем! Можете да ги повторите овие чекори за да ја промените анимацијата.

  Дел 2: Како да зумирате користејќи го ефектот на трансформација

  Ефектот на зумирање е одличен за брзо додавање движење на видео клиповите и сликите, но тоа може да биде доста ограничувачко во контролата што ја имате. Користејќи ги опциите за Трансформација, можете да додавате клучни кадри на вашите клипови за да додадете размер и движење.

  Чекор 1: Додавање клучни рамки во скала

  Можете да додавате клучни кадри на која било од алатките за трансформација за да го направите вашето видео промена на обемот, положбата и ротацијата. Со користење на клучни кадри, имате целосна контрола врз тоа како, кога и каде се движи видеото.

  Исто така види: Преглед на приклучокот за местење на карактери на RubberHose
  1. Поместете го Playhead до точката каде што сакате да започне анимацијата и изберете го клипот во временската линија.
  2. Во контролата Ефекти , пронајдете ги поставките Скала и Позиција во менито Трансформирање .
  3. Кликнете на иконата Keyframe (до поставките Scale and Position) и поставете ги Size и Position на вашатавидео клип.
  4. Поместете го Playhead таму каде што ќе заврши анимацијата, потоа креирајте втора Клучна рамка и прилагодете ги Големината и Позиција на вашата слика.

  Чекор 2: Прилагодување на клучните рамки

  Сега сте ги додале клучните кадри, ќе можете да го видите движењето во вашите клипови, но вие не може веднаш да ги види клучните рамки. Ако сакате да ги уредувате вашите клучни кадри, ќе треба да ја отворите видео анимацијата.

  1. Во вашиот Времеплов , кликнете со десното копче на клипот, а потоа изберете Прикажи видео Анимација . Сега ќе можете да ги видите сите Клучни рамки на клипот.
  2. На горниот слој на прегледувачот на анимации, изберете го паѓачкото мени веднаш до Трансформирај ги сите и изберете Скалирај ги сите или Позиција за да ги видите само оние Клучни рамки .
  3. Можете да ја повлечете Клучни рамки по должината на клип за да ја направите анимацијата пократка или подолга. Како бонус, ова е исто така многу корисно ако треба да ги споредите вашите Скалирај клучни рамки заедно со Позициони клучни рамки .

  Бришење клучни рамки

  Креирањето на клучни кадри може да биде незгодно бидејќи треба да запомните дека ако го преместите или повторно размерите на клипот, ќе креирате друга клучна рамка. Ова може да предизвика некое непредвидливо движење во вашето видео.

  За да го направите ова, отворете го уредникот Video Animation како што е опишано во чекор 2, а потоа движете се по вашата временска линија за да најдете било кој клучни рамки што не треба да бидат таму. Десен-клик на клучната рамка и изберете Избриши клучна рамка . Ако сакате целосно да го ресетирате вашиот клип, можете да го сторите тоа со кликнување на иконата Ресетирање заедно со соодветната поставка во контролната табла Ефекти .

  Исто така види: Како да спречите паѓање после ефектите

  Копирање клучни рамки

  Можете и да ги копирате клучните кадри на други клипови, што може да биде огромно заштеда на време кога работите со повеќе анимации. Сè што треба да направите е да го изберете клипот од кој треба да ја копирате анимацијата и притиснете Command + C . Следно, изберете го клипот на кој сакате да ги залепите клучните рамки и притиснете Command + Shift + V , изберете ги поставките што сакате да ги залепите и готово!

  Дел 3: Дали Повеќе со ефекти за зумирање

  1. Транзиција на зумирање

  Можете да ги користите алатките за скала и позиционирање за да креирате значителни транзиции на движење, како на пример, повлекување на една снимка додека се вклучува друга. Овие типови ефекти на транзиција најдобро се користат во проекти со брз ритам, како што се музички спотови или промотивни кампањи. Motion Array, исто така, има тони кул транзиции за зумирање што може да ги вклучите во вашите видео проекти.

  2. Наслови за зумирање

  Стилски ефект за отворање наслови и промотивни видеа е вашите наслови да се движат со вашата слика. Можете да поставите клучни кадри и текстуални и видео елементи, но може да биде незгодно движењето прецизно да се совпадне. Професионален совет е да го изберете вашиот слој за клип и текст, кликнете со десното копче иизберете Нов составен клип . Применете го вашето движење на сложениот клип и движењето ќе влијае и на видеото и на насловот.


  Браво! Сега знаете како да зумирате Final Cut Pro користејќи ја вградената алатка Ken Burns и како да користите клучни кадри за дополнителна контрола. Креирањето на клучните кадри не е само ефикасен начин за воведување на движење во неподвижните слики; може да се користи за создавање прекрасни и динамични композиции. Сега знаете како да ги зумирате ефектите на клучни кадри во Final Cut Pro X, видете што друго можете да анимирате!

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.