Како да се клонирате себеси или толпата во Premiere Pro (упатство)

 Како да се клонирате себеси или толпата во Premiere Pro (упатство)

David Romero

Дали некогаш гледате филм или видео и се прашувате „како го направија тоа?“. Визуелните ефекти се користат насекаде, од холивудски блокбастери до ТВ реклами, а како уредник, можеби би сакале да ги имате на располагање тие алатки. За среќа, можете да создадете еден тон визуелни ефекти во камерата, со малку трикови за уредување. Ќе ви покажеме една од овие одлични визуелни слики; како да се клонирате во Premiere Pro.

Резиме

  Дел 1: Планирање на вашиот шут

  Техниката што ќе ви ја покажеме најдобро функционира со малку претпродукција. Планирањето на снимките што сакате да ги постигнете може да ви помогне да го олесните уредувањето и да ви даде подобар вкупен резултат.

  За чисто уредување, помага ако вашиот предмет не ги преминува линиите на кадарот. Започнете со поставување на камерата и заклучете ја на место. Камерата не смее да ја поместува позицијата додека снимате, или ќе имате многу проблеми при уредувањето.

  Размислете за вашата поделба на снимката и каде можете да го поставите вашиот објект без тој да премине на друг простор. Во примерот, ја поделивме областа на пет јасни делови во кои може да постои нашиот предмет.

  Следно, треба да ја земете предвид должината на вашата снимка. Ако секој од вашите клонови има специфични дејства за завршување, секогаш треба да снимате за најдолго можно дејство. На пример, ако нашиот главен предмет треба да достави скрипта до камерата која е 60долго секунди, сакаме секоја од нив да трае приближно исто.

  Откако ќе ја дознаете позицијата и времетраењето на секој од вашите клонови, можете да започнете со снимање. Снимете ја низата за секој ваш клон, внимавајќи да не го преминете просторот што сте го дозволиле за таа верзија. За нашиот пример, би имале пет одделни снимки, со нашиот предмет во различна позиција за секој.

  Врв совет: Може да биде супер корисно и да ја снимате вашата сцена без тема. Оваа чиста слика може да се користи за да се закрпат областите во вашата крајна композиција доколку е потребно.

  Дел 2: Како да се клонирате во Premiere Pro

  Откако ќе ги внесете сите ваши снимки во Premiere Pro , можете да започнете да ја уредувате вашата композиција.

  1. Поставете ги сите ваши клипови на временската линија, наредени еден врз друг.
  2. Одете во Бесплатно извлекување Bezier или Алатка правоаголник и нацртајте околу предметот на горниот слој за да создадете маска околу вашиот предмет. Веднаш треба да можете да го видите вториот слој под него. Ако вашиот фотоапарат не се движеше за време на фотографирањето, слоевите треба да се совпаѓаат совршено.
  3. Продолжете низ слоевите, маскирајте околу вашиот објект, додека секој клон не постои во сопствената кутија. Ако имате празни места помеѓу вашите маски, можете или да ги прилагодите малку или да го поставите чистиот клип што го зедовте од областа на дното на магацинот.
  4. Ако вашиот клон се помести и малку излезе надвор од рамката, виеможе да го прилагоди Проширувањето на маската на Контролниот панел Ефекти .
  5. Можете и да ги комбинирате линиите помеѓу вашите клипови користејќи ги Поставките за пердуви на маска .
  6. На крајот, додадете слој за прилагодување над вашиот стек и повлечете го до должината на вашиот проект.
  7. Со изборот на Adjustment Layer во временската линија, одете на Lumetri Color Panel и додадете изглед на вашиот филм за да го поврзете заедно. Можете да преземете неколку прекрасни бесплатни LUT тука.

  Дел 3: Како да клонирате или дуплирате толпа во Premiere Pro

  Додека станува покомплицирано да се направи , можете исто така да клонирате групи на луѓе користејќи ги чекорите погоре. Можеби ќе ви треба поголем простор за да ги сместите вашите групи клонови, но техниката е иста.

  Исто така види: Како да се реши аудио што не се репродуцира во After Effects

  Последниот елемент што можете да го додадете при дуплирање на толпата е снимката пред камера. Како што можете да замислите, ова е незгодно, бидејќи вашите субјекти сигурно ќе ги преминат линиите што сте ги поставиле, така што за ова, ќе ви треба зелен/син екран.

  1. Снимајте ги сите други групи' сцени како што е опишано погоре. Држете ја камерата во позиција.
  2. Поставете ги актерите пред камерата, осигурувајќи се дека има доволно длабочина помеѓу нив и вашите претходни кадри.
  3. Поставете зелен екран зад актерите за да не бидат виси на работ на вашиот екран.
  4. Во Премиерата, снимете ја пред камерата на врвот на оџакот и исечете ги рабовите, за да бидат вклучени само вашите актериобичната позадина.
  5. Одете во Панелот со ефекти и додајте го ефектот Keylight на вашиот клип. Во контролната табла Ефект, користете го избирачот на бои за да ја изберете бојата на екранот.
  6. Играјте си со поставките за рабовите и пердувите додека не сте задоволни со тоа како изгледа.

  Дел 4: Врвни совети за клонирање

  Погрижете се вашите субјекти да не се движат

  Додека сакате вашите групи да се движат во снимен, тие треба да внимаваат да не се преместат во друг дел од вашата рамка. Како еден клон, колку повеќе простор дозволувате помеѓу секој од вашите секции, толку полесно ќе биде уредувањето. Можеби ќе им биде од помош на вашите актери да ги постават нашите маркери за да знаат каде се линиите.

  Измешајте ги работите

  Освен ако не создавате парче каде што сите ваши клоновите треба да носат иста униформа, добра идеја е да направите некои промени на карактерот помеѓу секој дел. Променете ја облеката, фризурите, па дури и активностите помеѓу фазите, за вашето последно парче да изгледа што е можно поразновидно.

  Пробајте некои интеракции

  Може да биде предизвик, но размислете за некои возбудливи интеракции што можете да ги имате помеѓу групите клонови. На пример, ако субјектот во Секцијата А мавта со својот клон во Делот Д, обидете се и време на снимањето да изгледа како да мавтаат еден со друг.

  Исто така види: Системски барања за Adobe Premiere CC (Про препораки)

  Со малку проба, можете да создадете детални сцени каде ликовите комуницираат со нивниот клонколеги. Ако ви е прв пат со овој визуелен трик, чувајте го едноставно и изградете од таму.

  Внатре е секогаш полесно

  Ако сакате да креирате композиција со клонирани групи, можеби е примамливо снимањето да се премести надвор каде што има повеќе простор. Сепак, најдобро би било да бидете внимателни, бидејќи тоа може да предизвика многу проблеми со континуитетот. Запомнете, немате контрола над облаците, птиците и сообраќајот, или други елементи што може да се менуваат од преземање до преземање. Изберете средина што можете да ја контролирате за да се осигурате дека вашите потреби се совпаѓаат.


  Ваквите визуелни трикови во камерата се многу забавни и може да се користат и за промотивни видеа и за креативни проекти. Сега знаете како да се клонирате во Premiere Pro, можете да си играте со техниката и да ја користите за да создадете секакви кул визуелни ефекти и секвенци. Ако сакате да користите AE, погледнете го овој практичен водич за клонирање во After Effects.

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.