Како да се извезе во DaVinci Resolve 17 (2021)

 Како да се извезе во DaVinci Resolve 17 (2021)

David Romero

Кога станува збор за учење како да извезувате во DaVinci Resolve, има неколку едноставни чекори што треба да ги знаете. Ова ќе биде корисно без разлика дали само ги учите јажињата како уредувач на видеа, или сте добро искусни на теренот и ќе се справите со DaVinci Resolve како софтвер за постпродукција.

Во ова упатство, ќе научите како да ги идентификувате поставките што ви се потребни за да го пренесете вашиот проект од временската линија на DaVinci Resolve на видео што можете да го споделите, објавувате или испратите до клиентите. Навистина е едноставно штом знаете како! Кога ќе ги научите основните работи, има дури и неколку понапредни совети кои ќе ви помогнат во вашите поспецифични проблеми при извозот.

Резиме

  Дел 1: Како да извезувате во DaVinci Resolve

  Пред сè, треба да ги знаете основите за тоа како да го извезете вашето видео . Помислете на вашето изменето видео како мешавина од состојки во сад; нема да биде подготвено да сподели - или да „ужива“, во оваа аналогија - додека не го „испечете“. Тоа е местото каде што доаѓа процесот на рендерирање на вашите клипови преку извозот. Постојат неколку поставки во кои можете да изберете да го направите ова, но тука се основните принципи.

  Чекор 1: Картичка за испорака

  Откако сте во картичката „Испорака“, проверете дали ги разбирате основите за тоа која област која функција ќе ја извршува. На тој начин, можете да знаете што треба да направите за да имате подобра контрола врз вашиот финален производ.

  1. Кликнете на Испоракакартичката на долната лента на DaVinci Resolve.
  2. Можете да ја видите вашата временска линија на дното на прозорецот. Запомнете дека во картичката Испорака , нема да можете да го промените редоследот на вашите клипови.
  3. Вашиот Преглед прегледувачот е во средината на прозорецот.
  4. Горната лева колона е местото каде што ќе направите промени во поставките на вашето видео пред да го извезете. Ова се вашите Поставки за рендерирање .
  5. Горната десна колона во вашата Редица за рендерирање , каде што можете да видите колку временски линии се во ред за извоз.
  6. Можете да ги прикажете или скриете избраните клипови со притискање на копчето Клипови на горната лева лента со алатки.

  Чекор 2: Поставки за извоз на видео

  Имате голема контрола врз вашите сопствени поставки за извоз со причина. Достапни се поставки за секаков вид видео што можеби сакате да го извезете. Ќе разгледаме повеќе во некои од претходно достапните поставки подолу, но засега ќе научите како да извезувате висококвалитетно видео во релативно мала датотека.

  Исто така види: Создадете реален ефект на пожар во After Effects
  1. Внесете што сакате вашата датотека да се повикате во полето Име на датотека .
  2. Изберете ја вашата дестинација на датотеката со кликнување на копчето Преглед до полето за локација и одете до папката каде што сакате вашето последно видео да се зачува.
  3. Изберете Еден клип за да бидете сигурни дека вашиот конечен извоз е еден единствен видео клип, наместо многу од сите уредени клипови што праватподигнете го вашето видео.
  4. Проверете дали е означено полето Извези видео освен ако извезувате само аудио.
  5. Изберете Quicktime или MP4 од паѓачкото мени Формат .
  6. Оставете го вашиот Кодек како H.264 .
  7. Оставете го вашиот Резолуција и Резолуција за да одговараат на поставките на вашиот проект.
  8. Ако сакате да извезете различна резолуција како квадратна или вертикална, изберете Прилагодено веднаш до Резолуција и внесете ја саканата ориентација во пиксели.
  9. Можете да го оставите квалитетот на извозот на Автоматски . Ако се обидувате да ја ограничите големината на вашата датотека, обидете се да изберете Ограничи на и да ја намалите брзината на битови (Kb/s).
  10. Останатите опции можете да ги оставите на нивните стандардни поставки.

  Чекор 3: Рендерирајте го вашиот проект

  1. Кликнете на додавање во Редот за рендерирање . Вашиот проект ќе се појави на списокот во работниот простор десно од екранот.
  2. Можете да поставите неколку верзии на вашиот проект за извоз во редица. Вратете се назад и уредете ги нивните поставки со кликнување на иконата со молив веднаш до нивниот наслов во Редот за прикажување.
  3. Кликнете на Започнете со рендерирање кога сакате да започне извозот .

  Дел 2: 4 професионални совети за успешно извезување во DaVinci Resolve

  Табот „Испорака“ на почетокот може да изгледа малку збунувачки . Штом ќе се справите со тоа, ќе сфатите дека нема многу повеќе од тоашто научивте денес. Иако има неколку евентуални можеби ќе сакате да научите како да управувате однапред.

  Бавниот извоз е еден проблем со кој наидуваат многу луѓе. Има огромна разновидност на работи кои би можеле да влијаат на вашето време за извоз, вклучувајќи го и бројот на програми што ги извршувате во тоа време и колку простор е достапен на вашиот компјутер. Ако не ви пречи да изгубите малку квалитет, можете исто така да се обидете да ја намалите брзината на битови (поставката Kb/s под насловот Квалитет на вашите поставки за извоз) или Резолуцијата на вашето видео за да видите дали помага при извозното време.

  Покрај долгите времиња за извоз, еве неколку други совети кои би можеле да ви помогнат при извозот на вашиот проект DaVinci Resolve.

  1. Извезете го вашиот проект

  Понекогаш можеби ќе треба да го извезете вашиот проект DaVinci Resolve како проект наместо како видео. Ова ви овозможува да продолжите да работите на него на друг компјутер или да го предадете на соработник. За да го направите ова, треба да го извезете вашиот проект како датотека .drp.

  1. Отворете го саканиот проект.
  2. Кликнете на Датотека > Извези проект.
  3. Изберете ја локацијата што сакате да ја зачувате вашата датотека. Автоматски ќе се зачува како датотека .drp.

  2. Извезете делови од вашиот проект

  DaVinci Resolve стандардно ќе го извезе целиот ваш времеплов, но исто така можете да изберете да извезете само дел од вашитевремеплов.

  1. Пред да го додадете вашиот проект во Рендерската редица, кликнете и повлечете ја репродукцијата на временската линија до каде што би сакале да започне вашиот извезен клип.
  2. Притиснете I на вашата тастатура за да ја поставите вашата точка In (каде што ќе започне клипот).
  3. Поставете ја репродукцијата каде што сакате да заврши извозот и кликнете O на вашата тастатура за да ја поставите вашата точка Надвор .
  4. Додајте го вашиот проект во вашата Редица за прикажување како вообичаено.

  3. Извезете со преводи

  1. Ако имате преводи, одете во картичката Видео и скролувајте надолу до Поставки за преводи .
  2. Обележете го полето Извези титл .
  3. Од паѓачкото мени изберете дали сакате вашето видео да се извезува како Одделна датотека (како што е датотека SRT) или во Прегоре во видео .

  4. Извези ги претходно поставените поставки

  Ајде да одвоиме малку време да погледнеме некои од достапните поставки за извоз достапни од DaVinci кои може да ви се најдат корисни во вашиот работен тек.

  Исто така види: 100+ Свежи & засилувач; Модерни анимирани емотикони што треба да ги користите денес
  1. На YouTube резолуцијата е достапна во 720p, 1080p или 4K резолуција. Изберете ја оваа опција ако брзо сакате датотека што е компатибилна со прикачување на YouTube. Сега можете да го штиклирате полето Постави директно на YouTube и да ја поврзете вашата сметка за да го поставите вашето видео директно од DaVinci Resolve на YouTube.
  2. Мефицираното Vimeo е исто така достапно во 720p, 1080p или 4K. Нејзинитепоставките се слични на шаблонот на YouTube. Сега можете да го штиклирате полето Постави директно во Vimeo и да ја поврзете вашата сметка за да го прикачите вашето видео директно од DaVinci Resolve на Vimeo.
  3. Новиот мемориран Twitter е достапен во 720p и 1080p. Оваа опција ви овозможува и директно прикачување.
  4. ProRes (само за Mac, не е достапен на компјутер) е формат каде што финалната датотека е минимално компресирана. Многу уредници извезуваат во Прорес за да имаат висококвалитетна копија од нивната конечна работа или како средна датотека за да се пренесе на нивниот колорист, на пример, кога ќе завршат со уредувањето на видеото бидејќи големата датотека задржува многу податоци.
  5. H264 е стандардна видео компресија за повеќето онлајн видеа, а H265 е неговиот наследник.
  6. IMF е високо- квалитетна датотека за да ги исполни барањата на поднесоците за услуги за стриминг како Дизни и Netflix.
  7. Final Cut Pro, Premiere Pro, Avid, и Поставките на Pro Tools ќе ви овозможат да го извезете вашиот проект во нова временска линија која е компатибилна со секој соодветен софтвер.
  8. Само аудио го извезува само звукот од вашиот проект.

  Дополнително: Создадете своја сопствена поставка

  DaVinci исто така ви овозможува да ги зачувате вашите поставки за извоз како ваши претходно поставени за да го забрзате работниот тек во иднината.

  1. Поставете ги саканите сопствени поставки за извоз.
  2. Кликнете на икона со три мали точки во горниот десен агол на просторот за поставки за рендерирање.
  3. Изберете Зачувај како ново претходно поставено .
  4. Вашето ново претходно поставено ќе се појавуваат во лентата со алатки со другите готови поставки.

  Сега кога ги знаете основите за тоа како да извезувате во DaVinci Resolve, можете да видите дека не е толку застрашувачки на крајот на краиштата. Има многу опции кои може да изгледаат огромно, но веќе научивте како да се справите со многу од нив.

  Добрата вест е дека DaVinci Resolve е моќна алатка, па некои од напредните поставки не Не треба да се допира, освен ако не ви треба високо ниво на контрола врз поголем проект. Така, сега, навистина нема што да ве спречи да ги споделите вашите проекти со вашите соработници, клиенти и светот!

  Ако барате детали за извозот со алфа канал, имаме одлична врска за упатство што ќе ви покаже како да извезете парче снимка или наслов со проѕирна позадина за користење во друг проект или споделување со друг NLE.

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.