Како да користите автоматско патување во Premiere Pro

 Како да користите автоматско патување во Premiere Pro

David Romero

Аудио патувањето е фантастичен начин да се каже дека кога има конкурентни звуци во аудиото на вашата снимка, вие избирате еден од нив за „да се спушти“ и му дозволувате на другиот да има приоритет. Во овој туторијал, ќе научите како да користите автоматско патување во Premiere Pro со само неколку кликања!

Резиме

Дел 1: Сценарио за пуштање на звук

Да речеме дека вашата снимка има парче дијалог што сакате да го слушнете, но кога ќе заврши, сакате музиката да стане погласна. Потоа, кога дијалогот ќе се врати, сакате да се вратите на помал тон на музиката за повторно јасно да го слушнете дијалогот.

Обично, тоа се прави со додавање клучни кадри и рачно прилагодување на секоја од нив. Ако имате само неколку кратки примери од ова, процесот не треба да трае премногу долго. Но, ако откриете дека имате цело 10-минутно видео со многу од овие типови моменти, може да биде неверојатно одзема време да го направите ова за секое повторување. Особено, ако правите проект од типот на интервју со музика во заднина.

За среќа, Premiere Pro има брзо решение што многу го олеснува процесот. И сето тоа се наоѓа во Обичниот панел за звук .

Дел 2: Како да ја поставите функцијата за автоматско патување

За да започнете, може да биде корисно да ја поставите вашата временска рамка со барем малку музика во заднина и дијалози. Можеби ќе сакате да научите и некои основни информации за аудио уредување во ова упатство.Со сето тоа завршено, време е да се нурнете.

Чекор 1: Означете според типот на аудио

Прво, ќе сакате да отидете на вашиот Основен звук Панел , кој можете да го најдете со внесување на аудио работниот простор или со одење до Прозорец > Основен звук .

Овде ќе забележите дека можете да видите дека постојат различни типови на аудио што можете да ги назначите за вашите клипови - за да го направите ова да функционира правилно, ќе сакате да одредите какви клипови се каков вид аудио . Потоа, означете ги вашите клипови од дијалог како дијалог, музиката како музика итн.

Чекор 2: Примени ја функцијата Audio Ducking

Ќе ја најдете ознаката за Audio Ducking на дното. Тука се случува магијата. Ако сте ја избрале музиката и ја применувате функцијата за аудио патување на неа, ова ќе осигури дека музиката е намалена кога ќе се соочи со нешто друго, на пример дијалог.

Доколку наместо тоа, примените аудио закачување на дијалозите, нумерите за дијалози ќе бидат оние што ќе се спуштат кога ќе се спротивстават на музичките нумери - давајќи им на музичките нумери приоритет. Која и да ја изберете за аудио нумери ќе биде типот на песни што ќе се спуштат.

Исто така види: 3 начини да креирате бавно движење во Final Cut Pro X

Чекор 3: Приспособете ги опциите за автоматско патување

Можете да изберете што вашата музичка датотека ќе препознае како нешто што треба против. Како дијалог или звучни ефекти, на пример. И можете да изберете повеќекратни даозначете со која комбинација сакате вашиот аудио да се закачи.

Исто така види: 20 импресивни & засилувач; Професионални видео шаблони за недвижнини за креативци

Оттаму, ќе имате три параметри кои ќе влијаат на тоа како вашата музика се намалува:

  • Чувствителност што ќе влијае на тоа како Premiere Pro одлучува што е неопходно да се испушти се.
  • Намали за ќе влијае на тоа колку ќе падне музиката. Колку е помал бројот, толку помалку опаѓа и колку повеќе му кажувате да се намали, музиката ќе исчезне.
  • Изгаснува контролирајте колку постепено вашиот звук станува нормален да ве откачат.

Користејќи ги овие три параметри, можете да одлучите како сакате да звучи вашето патување, но нема да можете да проверите како звучи додека не генерирате клучни кадри.

Ако го слушате вашето аудио и одлучите дека сакате да направите промени, проверете дали вашата музика е означена и приспособете ги лизгачите како што сакате. Откако ќе завршите, повторно генерирајте ги клучните кадри и вашиот звук ќе се ажурира според вашите спецификации.


Ако најдете нешто што функционира по ваш вкус, можете да го зачувате како претходно поставено за да можете да ја одржувате конзистентна или само да заштедите време во иднина! И тоа е тоа! Сега научивте како да ја користите функцијата за автоматско патување во Premiere Pro. Се надеваме дека ова ќе ви заштеди многу време при уредување на аудио!

David Romero

Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.