Како да ги исечете клиповите во After Effects

 Како да ги исечете клиповите во After Effects

David Romero

Уредувањето во After Effects може да биде предизвик и со добра причина бидејќи не е строго платформа за уредување. After Effects е моќен комплет алатки за анимација што може да ви овозможи да креирате неверојатни ефекти, но не е создаден за брзо уредување на клиповите. Во повеќето случаи, делот за уредување на вашиот проект ќе биде завршен во Premiere Pro, но сепак е важно да знаете како да ги скратите и поделите вашите клипови во Adobe AE.

Во ова упатство, ви покажуваме како да сечете и отсечете ги вашите клипови за најефективен работен тек! Ајде да започнеме!

Резиме

  Дел 1: Како да ги пресечете вашите слоеви во After Effects

  Првото нешто што треба Забелешка е дека разделувањето и отсекувањето на вашите слоеви во AE е исто без оглед на медиумската содржина со која работите. Овие техники на сечење ќе ви овозможат да уредувате видео клипови, фотографии, музика без авторски права, аудио и облици и цврсти елементи направени со AE. Ајде да скокнеме внатре.

  Split Clips

  За разлика од другите софтвери за уредување, AE го дели вашиот Timeline на слоеви, па дури и ако клиповите се репродуцираат директно еден по друг, не можете да имате повеќе од еден клип на слој. Кога ќе поделите клип, AE ќе го подели вашиот единствен слој на два.

  1. Увезете клип со одење до Датотека > Увези > Датотека или притиснете Cmd+I или Ctrl+I на тастатурата.
  2. Изберете ги вашите клипови и притиснете Отвори . Вашите клипови ќе се појават во проектотпрелистувач.
  3. За да креирате нова композиција, повлечете еден од вашите клипови на иконата Нова компонента во панелот Layer или кликнете со десното копче на клипот и изберете Нова компонента…
  4. Поставете ја вашата репродукција на местото каде што сакате да го поделите слојот. Можете да ја поместувате главата за репродукција една рамка во исто време користејќи Страница нагоре/надолу или Cmd+лева стрелка & Cmd+Десна стрелка ако немате целосна тастатура.
  5. За да го поделите слојот, одете на Уреди > Поделете го слојот ( Cmd+Shift+D или Ctrl+Shift+D на вашата тастатура).

  Намали Слоеви

  Скратувањето на слоевите е процес на сечење на почетокот или крајот на вашиот клип; ова е вообичаена практика со повеќето уредувања. Постојат два начини да ги отсечете вашите слоеви во After Effects, но ние би ве охрабруваме да ги запомните Hotkeys, бидејќи тоа е една од најчесто користените кратенки за AE.

  1. Увезете го вашиот клип и создадете нова композиција или повлечете ја на постоечка временска линија.
  2. За да направите мали исечоци на почетокот или крајот на слојот, фатете ги краевите на клипот и повлечете ги по временската линија.
  3. Можете да ги користите и кратенките за да го отсечете вашиот слој до репродукцијата. Користете Alt+[ или Опција+[ за почеток на клипот и Alt+] или Опција+] за крајот на вашиот клип.

  Брзо исечете дел од клип

  За да отстраните дел од вашиот клип во кој било друг софтвер за уредување, виенајверојатно ќе користи алатка со сечило за да го отсече делот и да го избрише. Со After Effects, има уште неколку чекори, каде кратенката за скратување е корисна.

  1. Додајте го вашиот клип во временската линија, а потоа изберете го во панелот Слоеви .
  2. Дуплирајте го вашиот слој со притискање на Cmd+D или Ctrl+D на тастатурата.
  3. Преместете ја вашата игра до местото каде што сакате да започнува отсекувањето.
  4. Изберете го долниот дел од двата слоја и притиснете Cmd+] или Ctrl+] .
  5. Поставете ја главата за репродукција на крајот од делот што сакате да го отстраните и изберете го горниот дел од двата слоја.
  6. Притиснете Cmd+[ или Ctrl+[ на тастатурата за да го скратите почетокот.
  7. Повлечете го горниот слој по временската линија додека не се сретне со првиот, а делот не се отстрани.

  Скрати и подели повеќекратни клипови

  Можеш исто така, скратете и подели повеќе клипови во вашата временска линија во исто време. Важно е да запомните кога уредувате повеќе клипови, сите слоеви што сте ги избрале ќе бидат засегнати, затоа погрижете се да обрнете големо внимание на клиповите што ќе ги изберете.

  1. Додајте ги вашите клипови на временската линија и позицијата по потреба.
  2. За да изберете повеќе слоеви наредени заедно, задржете Shift и изберете го горниот и долниот дел од магацинот слоеви во Панелот за слоеви .
  3. За да изберете повеќе клипови кои не се наредени заедно, држете Cmd иизберете ги слоевите потребни во панелот Layer.
  4. Сега можете да користите кој било од методите за отсекување или разделување за да ги уредувате сите избрани клипови.

  Дел 2: Топ 3 совети за уредување во After Effects

  After Effects е малку незгодно за едноставно уредување снимки и секогаш треба да се обидувате да го минимизирате колку уредувате на платформата. Сепак, има некои работи што можете да ги направите за да го олесните уредувањето на вашите клипови.

  Користете динамичко поврзување Premiere Pro

  Ако работите со многу залихи видео на кое треба да се уредуваат пред да аплицирате ефекти или анимација, често е најдобро да започнете во Premiere Pro. After Effects и Premiere Pro работат рака под рака користејќи систем за динамично поврзување. Можете да ги уредувате вашите клипови во Премиера и да ги користите во After Effects без потреба од извоз.

  Ако немате Premiere Pro или не сакате да користите динамично поврзување, користењето платформа за уредување за сортирање и грубо сечење на вашите клипови може да ви заштеди многу време и енергија користејќи линеарно линеарно уредување на After Effects алатки.

  Исто така види: Брзо решавајте проблеми DaVinci Resolve 17 Render crashes

  Именување на слоеви

  Можеби звучи како директен чекор, но често се пропушта бидејќи уредниците сакаат да скокнат директно во креирањето. Правилно означување на вашите слоеви може да помогне во организацијата на вашиот проект; ќе можете побрзо да ги пронајдете и прилагодите вистинските слоеви и да манипулирате со повеќе слоеви истовремено.

  Организацијата на проектот е од суштинско значење во која билоплатформа за уредување, но особено во After Effects. Ако сакате брзо да преименувате слој, само изберете го во панелот Layer и притиснете Return .

  Исто така види: 23 БЕСПЛАТНО & засилувач; Шаблони за анимација на премиум лого за After Effects (Плус туторијал)

  Користете брави за слоеви и сложени клипови

  Еден проблем со уредувањето на клиповите во After Effects е тоа што можете лесно да го расипете составот со избирање или преместување на погрешен слој. Додека именувањето на вашите слоеви може да помогне да се избегнат овие проблеми, нивното заклучување може да ги замрзне вашите клипови и секвенци во позиција.

  Откако ќе ја уредите вашата секвенца, притиснете ја иконата за катанец во панелот за слоеви за да го заклучите слојот; нема да можете да го преместите, исечете или додавате ефекти додека не го отклучите повторно.

  Повремено ќе имате многу слоеви во вашата временска линија, што може да биде предизвик за навигација. Откако ќе ја исечете вашата снимка и ќе ја нарачате во временската линија, изберете ги сите ваши клипови и притиснете Cmd+Shift+C или Ctrl+Shift+C . Сложениот клип ќе ги кондензира сите ваши слоеви на еден слој во вашата временска линија. Ако кликнете двапати на сложениот клип, ќе се отвори нова временска линија со целото ваше уредување сè уште достапно.


  Разделувањето и отсекувањето на вашите слоеви е витална вештина за секој корисник на After Effects, а штом веќе сте ги совладавте копчињата, ќе сечете и спојувате побрзо од кога било. Сега ги знаете основите, зошто да не погледнете ја нашата огромна палета на упатства за After Effects.

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.