Инсталирајте & засилувач; Уредете ги со леснотија Premiere Pro MOGRTs (Видео туторијал)

 Инсталирајте & засилувач; Уредете ги со леснотија Premiere Pro MOGRTs (Видео туторијал)

David Romero

Adobe Premiere Pro CC е несомнено фантастичен софтвер за уредување на вашиот проект, но има свои граници. Анимирањето елементи во Премиерата може да биде предизвик кога вашите амбиции ќе почнат да ги поместуваат границите на програмата. И ако не знаете како да користите After Effects, може да почнете да се чувствувате малку заглавени. За среќа, Adobe има решение во форма на Premiere Pro MOGRT.

MOGRT може да им овозможат на уредниците на Premiere Pro пристап до мал примерок од она што може да го направи After Effects, без да остават потреба да учат нова програма. Дури и ако знаете како да користите After Effects, MOGRTs може да ви заштедат огромно време и да ги направат повторените уредувања како парче торта.

Исто така види: Работа со шаблони за уредување Premiere Pro (Упатство)

Резиме

  Дел 1: Што е MOGRT?

  MOGRT е кратенка за Motion Graphics Template. Во суштина, графичката анимација за движење се создава во After Effects и се претвора во шаблон што може да се увезе и уредува во Premiere Pro.

  Motion Graphics Templates ќе ви дадат некои од алатките што ви се потребни за да создадете понапредна стил на анимирано видео од Premiere Pro. Постојат многу различни типови на датотеки .mogrt, вклучувајќи текстуални анимации, видео рамки, а во некои случаи дури и транзиции. Секој шаблон ќе има свои приспособливи опции со помош на контролите на панелот Essential Graphics во Premiere Pro.

  Исто така види: Vegas Pro 365 наспроти Adobe Premiere: Кој е подобар уредувач на видео?

  . MOGRT наспроти .AEP датотеки

  Во ред, ајде да ја расчистиме разликата помеѓу овие2 типа на формати на датотеки.

  Датотеката .aep е проект што може да се отвори само во After Effects. Постојат повеќе начини за работа помеѓу After Effects и Premiere Pro, како што е Dynamic Linking, но .mogrt е единствениот метод за кој не ви треба претходно знаење за After Effects. Наместо тоа, можете да ги вчитате во Премиера и таму да ги правите сите ваши уредувања.

  MOGRT сè уште се ограничени и нема да имате толкава контрола врз елементите на анимацијата како во After Effects. Текстот, фонтовите, боите и стиловите сè уште може да се уредуваат со помош на MOGRT, што ги прави одлични за создавање брендирани Motion Graphics видеа што може да се користат повторно и повторно со нова снимка и текст.

  Дел 2: Како да се инсталира Датотека со шаблон Motion Graphics

  Пред да започнете со вашиот проект, неопходно е да размислите зошто и како ќе ги користите Motion Graphics Шаблони. Некои опции може да бараат малку планирање, додека некои шаблони може да се користат заедно со снимки и фотографии. Откако тоа ќе заврши, ќе бидете подготвени да го инсталирате вашиот шаблон!

  Како да инсталирате единствена датотека MOGRT

  Еве ги чекорите за инсталирање на еден MOGRT во Premiere Pro. Ќе го увеземе шаблонот за времеплов на Инфографик во примерот на видеото подолу.

  1. Во Премиера, отворете го работниот простор за графика и одете на панелот „Суштинска графика“.
  2. Кликнете на + симбол на дното на панелот.
  3. Во Finder, навигирајтево вашата датотека .mogrt и кликнете на отворено.
  4. Во лентата за пребарување на панелот Essential Graphics, внесете го името на вашиот шаблон.

  Како да инсталирате повеќе датотеки MOGRT

  <1 0>Ако имате неколку шаблони што сакате да ги увезете, можете да инсталирате повеќе преку Пронаоѓачот. Добра идеја е да имате отворени два прозорци на Finder за да го направите ова.
  1. Во првиот прозорец на Finder, одете до папката со датотеките .mogrt што сакате да ги увезете.
  2. Во вториот прозорец Пронаоѓач, отворете ги папките со тези во низа: Библиотека > Поддршка за апликации > Adobe > Заеднички > Шаблони за Motion Graphics.
  3. Повлечете и пуштете ја папката со шаблони во папката Motion Graphics.
  4. Ако успешно сте ги следеле чекорите, вашите шаблони сега ќе може да се пребаруваат во панелот Essential Graphics! Ако не можете да ги видите, обидете се повторно да го отворите Premiere Pro.

  Дел 3: Како да уредувате MOGRT во Premiere Pro

  Бидејќи има широк избор на различни типови Motion Graphics Шаблони, достапните прилагодувања може да варираат. Секогаш вреди да се тестира MOGRT за да се уверите дека е можно да се направат прилагодувањата што сакате да ги направите.

  Чекор 1: Додајте ја датотеката MOGRT во временската линија

  Пред да започнете со уредување на вашиот MOGRT шаблон , прво ќе треба да го додадете во вашата временска линија.

  1. Повлечете и испуштете го избраниот шаблон од панелот Essential Graphics во вашиот времеплов.
  2. Кликнете нашаблон за да го истакнете во временската линија.
  3. Во панелот Essential Graphics, кликнете на картичката за уредување, тука ќе ги најдете сите различни опции поврзани со шаблонот.

  Чекор 2 : Уредете ги текстуалните елементи

  За разлика од другите наслови во Premiere Pro, не можете да го уредувате текстот со кликнување во прегледувачот. Сите вообичаени текстуални контроли се достапни, но ќе ги најдете во панелот Essential Graphics.

  1. Најдете го елементот Текст во панелот Essential Graphics.
  2. Внесете ги вашите наслови во обезбедени полиња, гледачот автоматски ќе се ажурира.
  3. Под секое поле за текст, ќе ги најдете контролите на знаците. Не треба да го означувате текстот како што правите со вашите вообичаени наслови на Premiere Pro.
  4. За да го промените фонтот, кликнете на опаѓачкото мени Фонт. Можете исто така да ја промените големината и тежината на текстуалниот елемент, но треба да внимавате да се вклопи во шаблонот.
  5. За да ја промените бојата, кликнете на контролорот за боја под текстуалниот елемент. Можете да изберете да го направите ова рачно, да внесете хексадецимален код или да го користите избирачот на бои.

  Чекор 3: Уредете ги боите во шаблонот

  Шаблони за графички движења може да бидат исклучително приспособливи кога станува збор за боите. Не само што можете да ја промените бојата на текстот, туку можете да ги менувате и анимираните елементи.

  1. Кликнете на паѓачкото мени за бои во панелот Essential Graphics за да пристапите до сите главни графички боиконтроли.
  2. Секој графички елемент ќе биде именуван според типот на елементот, како што се „Икони“. Кликнете на полето за контролер на боја веднаш до елементот што сакате да го промените.
  3. Можете да ја користите бојата Изберете или внесете Hex-кодови за да ја добиете точната боја што ја сакате.

  Чекор 4: Уреди облици и засилувач; Линиски елементи

  За графиката во шаблонот, постојат опции за вклучување и исклучување на различни елементи. Овие дополнителни прилагодувања можат да ви помогнат да создадете нешто сосема различно од оригиналната верзија на MOGRT.

  1. Ако вашиот шаблон навистина има елементи што можете да ги отстраните, тие ќе бидат прикажани во панелот за уредување Essential Graphics.
  2. Секој елемент ќе биде именуван и ќе има поле за избор до него. Повеќето ќе бидат избрани како стандардни.
  3. Обидете се да ги отштиклирате полињата за да видите како изгледа графиката. Ова ќе ви даде подобра идеја за различните опции за уредување што ги имате во шаблонот.

  Чекор 5: Отстранување заднини

  Некои MOGRT ќе ви овозможат да ја свртите позадината на графиката исклучено, овозможувајќи ви да додадете своја сопствена позадина со поставување клип под шаблонот на временската линија.

  1. Првиот чекор е да ја отстраните бојата на заднината што автоматски се вклучува со шаблонот.
  2. Во панелот за уредување Essential Graphics, пронајдете го полето за избор означено со Позадина или BG и отштиклирајте го.
  3. Во низата, проверете дали шаблонот е на вториотканал.
  4. Увезете ја вашата снимка или слика за заднина и поставете ја на каналот под шаблонот.
  5. Со овие чекори, вашата нова позадина треба да се прикажува наместо оригиналниот шаблон за место.

  Дел 4: професионални совети & засилувач; Решавање проблеми

  Инсталирање фонтови на шаблоните

  Повремено шаблонот користи фонт што не е инсталиран на уредот за уредување и ќе прикаже мала жолта T во аголот на елементот во панелот Essential Graphics. Ако сте го преземале шаблонот, треба да се вклучи датотека со фонт.

  1. За да го пронајдете фонтот што недостасува, кликнете со десното копче на жолтото T и изберете Синхронизирај ги фонтовите што недостасуваат.
  2. Во вашиот Пронаоѓач , лоцирајте го фонтот и инсталирајте со двоен клик за да ја отворите книгата за фонтови.
  3. Во Premiere Pro, кликнете на Синхронизација во прозорецот.
  4. Новиот фонт на шаблонот треба да биде достапен за уредување сега.

  Може ли MOGRT да се користи во Premiere Rush?

  Premiere Rush е програма за уредување видео за онлајн креаторите на видео, со опции за извоз експресно поставени за различни платформи за социјални медиуми. Тоа е поедноставена верзија на Premiere Pro, со можности за анимација на Essential Graphics. Rush сè уште ги има сите основни алатки што ви се потребни за уредување на вашите клипови и аудио, додавање наслови и примена на основни филтри за оценување на бои.

  Rush има многу вградени Motion Graphics шаблони, од кои сите може да се користат во Premiere Pro CC. Можете исто така да увезете MOGRTво Rush, но програмата моментално поддржува само шаблони создадени во Premiere Pro. Ако сакате да работат на мобилната верзија на Rush, тие треба да се креираат под многу специфични услови.

  Оние што се создадени во After Effects воопшто нема да работат во Rush. Adobe сè уште работи на платформата, затоа очекувајте ажурирања во иднина.


  МОГРТ-датотеките постојат веќе некое време, но се повеќе уредници почнуваат да го сфаќаат потенцијалот на оваа одлична алатка. Не само што .mogrt датотеките можат да ви заштедат време; тие можат да ви помогнат да креирате некои фантастични композиции.

  Има значителен број на Motion Graphics Шаблони достапни за преземање, вклучувајќи го и овој пакет за временска линија Infographic што се користи во видео-примерите погоре. Сега кога знаете како да ги инсталирате и уредувате вашите датотеки .mogrt Premiere Pro, време е да бидете креативни и да се забавувате!

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.