Брзо решавајте проблеми DaVinci Resolve 17 Render crashes

 Брзо решавајте проблеми DaVinci Resolve 17 Render crashes

David Romero

Работевте напорно на вашето уредување во DaVinci Resolve и 20 минути во едночасовниот рендер се паѓа! Други времиња кога го гледате вашиот последен рендер, еден од ефектите има дефект. Има неколку работи кои се толку фрустрирачки како пад на рендерот или дефект во вашиот последен рендер. Тоа е нешто што секој уредник на видео го доживеал во одреден момент. Несреќата на рендерот во DaVinci Resolve може да биде предизвикана од повеќе работи, така што првиот чекор за негово поправање е утврдување на причината.

Поголемиот дел од времето кога имате проблем со рендерирање во Resolve, тој спаѓа во една од овие категории: хардверски проблем, софтверски проблем или грешка на корисникот. Ова може да биде многу широка тема, така што ќе се фокусираме на некои од почестите проблеми и поправки.

Резиме

  Дел 1: Паметни поправки за обични DaVinci Resolve Render Паѓања

  Поправки на хардверот

  Една од првите работи што треба да се разгледа е вашиот хардвер. Дали е до задачата на она што се обидувате да го изведете? Проверете дали вашиот систем ги исполнува барем минималните системски барања за DaVinci Resolve. Интензивните визуелни ефекти во Fusion и сложените оценки на бои може да бидат екстремно напорни за вашиот компјутер, затоа погрижете се дека е на ниво на задачата. Ова е особено важно кога работите со повисоки резолуции како 4K.

  Понекогаш повеќе графички процесори може да предизвикаат проблем. Проверете дали поставките на графичкиот процесор се точни. Може да биде потребно оневозможување на 1 графички процесор, особено ако евграден графички процесор. Важно е да се напомене дека DaVinci Resolve поддржува и користи повеќе графички процесори во правилна конфигурација, но ова е достапно само во платената верзија на Studio.

  Ова не води до уште една важна точка. Можеби имате компјутер од висока класа со одличен графички процесор, но ако ја користите бесплатната верзија, DaVinci Resolve не го користи целиот овој капацитет бидејќи бесплатната верзија има ограничувања.

  Следниот чекор е да ги обезбедите сите вашите драјвери за вашиот систем и особено вашиот графички процесор се ажурирани. Возачите на графичкиот процесор редовно се ажурираат за да се справат со новите верзии на оперативни системи и софтвер, така што ако сте направиле некакви ажурирања, клучно е да се осигурате дека драјверите се ажурирани.

  Исто така види: Над 20 филмски прекривки за прашина & засилувач; Текстури за уредници

  Поправки на софтверот

  Ако вашиот рендер постојано се заглавува на одредена рамка во вашиот проект и не можете да сфатите зошто пробајте да ги промените овие поставки:

  1. Одете во Преференции > Корисник > UI .
  2. Деселектирај Стоп за прикажување кога рамка или клип не може да се обработи .
  3. И потоа поништи го изборот Стоп за репродукција кога ќе се открие испуштена рамка .

  Иако ова може да функционира, тоа всушност не е поправка, туку повеќе решение. Сè уште ќе треба да одредите која е вистинската причина за падот на рендерот бидејќи ова едноставно го заобиколува проблемот. Но, тоа може да ве спаси во критична ситуација. Размислете зошто рамката го предизвикува падот. Често помага да се следат ресурсите на вашиот систем додекаизведување рендерирање за да се види дали нешто како процесорот или меморијата се максимизирани кога ќе се случи падот.

  Ако се работи за проблем со ресурсите, може да се обидете да ја намалите брзината на прикажување во поставките за рендерирање на страницата за испорака.

  Исто така види: Стабилизирајте ја треперлива видео снимка во DaVinci Resolve 17
  1. Одете во јазичето Датотека . Брзината на рендерирање секогаш е стандардно на максимум.
  2. Препорачуваме да ја прилагодите поставката Рендерска брзина на 75 или дури 50. Ова нема да влијае на квалитетот на вашиот рендер, но ќе помогне да се намали оптоварувањето на вашиот компјутер.
  3. Исклучете ги Ажурирањата за време на рендерирање со кликнување на Минимално од менито во прегледувачот (3-те точки до гледачот, горе десно). Ова ги исклучува ажурирањата во живо на гледачот како што напредува рендерот.

  Понекогаш проблемот е со одреден клип што има тешки ефекти или степенување на боја на него. Ако тоа е случај, најдобро решение е честопати да се преведе тој клип сам во формат што е лесен за уредување како ProRes или DNxHR , а потоа повторно увезете го изречениот клип за да го користите во вашиот проект. Ова го зачувува DaVinci Resolve од сложениот рендер на клипот додека се обидува да прикаже аудио, боја и сè друго.

  Важно е да знаете дека паѓањата на рендерот во DaVinci Resolve често се системски и специфични за проектот. Причините можат да бидат широки и понекогаш тешко да се утврдат. Вашиот најдобар начин да ги избегнете е да го обезбедите вашиот систем, софтвер идрајверите се во согласност со спецификациите и ажурирани бидејќи на тој начин ќе се избегнат повеќето вообичаени проблеми.

  Дел 2: Брзи поправки за DaVinci Resolve 17 Render Glitches

  Понекогаш тоа не е пад на рендерот е проблемот, туку грешка во рендерираната датотека. Ова најчесто се случува со графика со брзо движење кога се извезуваат во H.264/H.265. Подолу се дадени неколку потенцијални решенија.

  1. Прво рендерирајте на друг тип на датотека, на пр., ProRes или DNxHR . Овие датотеки се поголеми, но се посоодветни за уредување и со помала веројатност да ги предизвикаат овие дефекти.
  2. Не користете автоматски клучни кадри кога рендерирате на H.264/H.265 . Наместо тоа, сменете го во 1 или 0. Ова често го решава проблемот.
  3. Ажурирајте го DaVinci Resolve. Секоја нова верзија генерално поправа еден куп грешки во софтверот, па затоа вреди да се провери дали вашиот проблем е решен во рамките на ажурирањето.

  Упадите на рендерот се фрустрирачки за кој било уредник, но систематскиот пристап за наоѓање на причината за падот ќе ви помогне да го решите. Вообичаените проблеми обично се поврзани со хардверска, софтверска или корисничка грешка. Уверувањето дека вашиот систем е ажуриран и ажуриран е еден од најдобрите начини да ги избегнете овие проблеми.

  Ако барате повеќе информации за работа со DaVinci Resolve, проверете ја нашата статија за упатство за рендерирање. Дознајте повеќе за тоа како да постигнете непречена репродукција во DaVinciРешете и вие.

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.