5 ефективни начини за постигнување непречена репродукција во DaVinci Resolve 17

 5 ефективни начини за постигнување непречена репродукција во DaVinci Resolve 17

David Romero

Денес ќе разгледаме како да постигнете непречена репродукција во шаблоните на DaVinci Resolve, дури и ако имате стар слаб компјутер. Еден од несаканите ефекти од користењето шаблон со многу ефекти, графики и измени е тоа што може да го турка вашиот компјутер малку посилно од нормалното.

Значи, на временската линија имаме поставен шаблон со наши сопствени снимки, но не се репродуцира со полна брзина. Можеме да видиме дека е непрекинато, а бројот на слики што се прикажуваат е помал од нашата стапка на слики за репродукција од 24 фрејмови во секунда. За среќа, процесот за добивање непречена репродукција во ваква ситуација е едноставен и ние ќе ве водиме низ тоа чекор по чекор.

Научете 5 начини како лесно да ги решите проблемите со репродукцијата на DaVinci

1. Оптимизирани медиуми и прокси

Некои камери снимаат во формати како H.264 или H.265 кои се компресирани и не се навистина дизајнирани за уредување, туку за испорака. Вашиот компјутер може навистина да се бори со овие датотеки, особено во повисоки резолуции. Дури и висококвалитетните системи на крајот достигнуваат граница со датотеки со висока резолуција и визуелни ефекти, затоа немојте да се изненадите ако вашиот систем се заглави со датотека 4K H.265 GoPro.

DaVinci Resolve има вградено решение кое помага го надминуваш ова додека уредуваш. Тоа се нарекува оптимизирани медиуми . DaVinci ви овозможува да креирате датотеки во формат што е подобро прилагоденуредување, обично Prores 422 на Mac и DnXHQ на компјутер. Можете исто така да ја намалите резолуцијата на датотеките за уште повеќе да ги забрзате перформансите.

Придобивката од користењето оптимизирани медиуми преку прокси-прокси е тоа што решението динамички создава и се префрла помеѓу овие датотеки и оригиналите кога е потребно. Лошата страна е што не можете да ги споделувате овие датотеки со други уредници или на друг компјутер.

Исто така види: Упатство: Научете како да делите клипови во Adobe Premiere Pro

Генерирањето оптимизирани медиуми е едноставно. Само следете ги овие чекори:

  1. На страницата Медиуми , Уреди страница или на вашата временска линија изберете ги клиповите што сакате да ги креирате оптимизиран медиум за, кликнете со десното копче и изберете Генерирај оптимизирани медиуми .
  2. DaVinci Resolve сега ќе генерира оптимизирани медиуми за датотеките што сте ги избрале во форматот наведен во поставките за вашиот проект.
  3. 11>Можете да го промените типот на датотеката и резолуцијата за оптимизираните медиуми во вашите поставки за проектот под Главните поставки > Оптимизирани медиуми . Изборите што ќе ги направите овде ќе зависат од оригиналната датотека и перформансите на вашиот компјутер. Обидете се со различни поставки додека не добиете непречена репродукција.

Совет : Проверете дали Користете оптимизирани медиуми ако е достапно е означено во репродукцијата мени.

Во DaVinci Resolve 17 сега имате опција да генерирате и прокси. Прокси се само верзии на оригиналните датотеки транскодирани во датотека што е полесна за уредување, исто какооптимизирани медиуми. Разликата е во тоа што овие датотеки може да се чуваат и споделуваат. Често е дел од покомплексен работен тек и треба да направите повеќе истражување пред да ги додадете во вашиот сопствен работен тек.

2. Render Cache

Друга опција што можете да ја користите со или без користење на оптимизирани медиуми или прокси е Render Cache. Кога оваа опција е поставена на Паметно од менито за репродукција со одење до Репродукција > Рендерирај кеш > Smart , DaVinci Resolve ќе одреди кои клипови треба да се рендерираат за непречена репродукција.

Рендерирањето ќе се случи само кога не уредувате активно, така што нема да се меша со вашата работа . Ставките што се рендерираат во тек ќе имаат црвена лента над нив во временската линија, која ќе стане сина штом ќе се заврши. Ако изберете да го поставите кешот за рендерирање на корисникот, ќе треба да ги изберете клиповите што сакате да ги кеширате со десен клик и избирање Излез на боја на рендерирање на кешот . Ова е идеална опција кога само неколку клипови го забавуваат системот (како што е размерување на тешки бои).

3. Режим на прокси

Едноставен, брз и недеструктивен метод за подобрување на перформансите на репродукцијата е користење на режимот на прокси на временската линија. Ова ќе го најдете под менито за репродукција. Можете да изберете Репродукција > Режим на прокси > Половина резолуција или квартална резолуција во зависност од тоа колку подобрување ви треба. Резолуцијата влијае само на временската линија и немавлијае на вашиот последен рендер. Можете лесно да го вклучувате и исклучувате.

4. Render in Place

Друга нова опција во DaVinci Resolve 17 е можноста за рендерирање проблематични клипови на место. Ова е особено корисно за клипови со тешки ефекти или степенување на бои кои едноставно нема да се репродуцираат непречено.

Десен-клик на клипот во временската линија и изберете Render in Place потоа следете ги инструкциите за да одлучите за типот и локацијата на датотеката каде сакате да ја зачувате датотеката и каков формат би како да се рендерира на.

Единствениот проблем со овој метод е тоа што за повторно да направите промени на клипот треба да кликнете со десното копче и изберете Разгради во оригинал за да можете да работите на оригиналот и потоа да се рендерирате повторно ако е потребно. Ова е за разлика од кешот за рендерирање кој повторно ќе се прикажува секогаш кога ќе има промена. Меѓутоа, тоа е заштеда на простор и ресурси кога има само еден или два клипови што се проблем.

5. Резолуција на временската линија

Кога работите во резолуции како 4K UHD и повисоки, може да биде корисно да се намали резолуцијата на временската линија додека уредувате бидејќи тоа ги намалува ресурсите што се користат за ефекти, транзиции или наслови кои го забавуваат вашиот систем.

Ако имате намера да емитувате во 4K или повеќе, мора да запомните да ја префрлите резолуцијата на вашата временска линија на целната резолуција пред да се рендерира. Исто така, земете во предвид дека ако соодносот останува ист, треба да бидете внимателниза тоа што може да се случи со вашите ефекти создадени на страницата Fusion со помала резолуција. Имајте предвид дека не секој ефект Fusion секогаш се скалира правилно откако ќе ја промените резолуцијата на временската линија.

Можете да ја промените резолуцијата на вашата временска линија со пристап до поставките на проектот:

  1. Одете во Поставки за проектот > Формат на временска линија > Резолуција на временската линија .
  2. Можете и да кликнете со десното копче на вашата временска линија во медиумскиот базен и да изберете Времеплов > Поставки за временска линија.
  3. Штиклирајте го полето Користете прилагодени поставки пред да направите промени.
  4. Внимавајте дека ако ја користите опцијата Рендерирај кеш , сите вашите клипови повторно ќе се прикажуваат секогаш кога ќе ја промените резолуцијата на временската линија, па можеби ќе сакате да ја исклучите штом ќе ја намалите.

Забелешка: Се исплати да го започнете проектот со пониска резолуција, а потоа да ја промените временската линија до конечната резолуција пред извозот, наместо да ја намалите и потоа повторно да ја зголемите. Не мешајте ја резолуцијата на временската линија со резолуцијата во поставките за извоз. Не ја зголемувајте резолуцијата овде, зголемувајте ја во временската линија и само на резолуцијата на вашите оригинални клипови


Уредувањето на видеото може да биде тешко за ресурсите на вашиот компјутер што може да резултира со проблеми со репродукцијата во DaVinci Resolve. Постојат неколку опции кои ќе ви помогнат да ги надминете овие проблеми со репродукцијата, вклучително и користење оптимизирани медиуми, режим на прокси временска линија,прокси, рендерирање на место и рендерирање кеш.

Можете дури и да ги комбинирате сите за да му помогнете на вашиот систем за да постигнете непречена репродукција во DaVinci Resolve и да имате одлично искуство со уредување. Ако барате повеќе детали за рендерирање во DaVinci Resolve, го создадовме овој практичен туторијал.

Исто така види: Како да креирате ефекти на аудио бранови во After Effects (Спектарски бранови форми)

David Romero

Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.