3 начини да креирате бавно движење во Final Cut Pro X

 3 начини да креирате бавно движење во Final Cut Pro X

David Romero

Забавеното движење често се користи во видео и филмови за да се привлече вниманието на одредена акција или да се зголеми драматичниот или емотивниот контекст на делото. За што и да го користите, намалувањето на брзината на клипот изгледа одлично ако се направи правилно. За среќа, ефектите за бавно движење Final Cut Pro лесно се создаваат, а ние ќе ви покажеме како во само неколку чекори. Ајде да нурнеме!

Резиме

  Дел 1: Како да креирате бавно движење во FCPX

  Постојат неколку начини за да ја успорите вашата снимка во Final Cut, во зависност од ефектот што сакате да го создадете.

  1. Користете ги поставките за повторно време

  Алатките за повторно тајмирање се достапни во менито Повторно време. Оттука, можете да ја менувате брзината на различни начини, но прво, да ги погледнеме претходно поставените вредности на брзината.

  1. Изберете го вашиот клип во Временската линија .
  2. Кликнете на иконата Speed ​​Meter под прозорецот на гледачот за да го отворите менито Retime или притиснете Command + R на вашата тастатура.
  3. Изберете од опциите на менито Бавно од Брзо . Можете исто така да пристапите до овие опции со кликнување на Command + R , а над вашиот клип ќе се појави паѓачко мени.
  4. Под секоја опција, ќе најдете различни проценти на брзина за промена на времето на клипот. Кога ќе се примени ефектот, ќе го промени времетраењето на клипот во однос на новата брзина: ако го забрзате клипот ќе стане пократок, а акозабавете го ќе стане подолг.

  2. Прилагодени поставки за бавно движење

  Можете и да додавате приспособени поставки за брзина на вашите клипови, што ќе ви овозможи да имате целосна контрола врз ефектите на брзината.

  Исто така види: Лесно креирајте ретро VHS ефекти во Final Cut Pro (10 шаблони)
  1. Со избраниот клип, кликнете на скокачкото мени Повторно време .
  2. Изберете Прилагодено... во списокот со опции или притиснете Контрола + Опција + R .
  3. Во прозорецот Прилагодена брзина , сега можете да ги изберете новите поставки за вашиот клип. Можете да изберете да го намалите или зголемите процентот на вашиот клип или рачно да напишете ново времетраење, што ќе ја намали или зголеми брзината за да одговара на поставката.
  4. Можете и да изберете или отселектирате Ripple поле за избор. Ако Ripple е штиклирано, тоа значи дека клипот ќе се промени во должина според вашите нови поставки за брзина. Ако полето не е означено, клипот ќе остане со иста должина и ќе се репродуцира со поголема брзина.
  5. Веројатно сте забележале дека можете и овде да изберете Превртете клипот . Изберете ја оваа опција ако сакате вашата снимка да се репродуцира наназад со која било поставка за брзина што ќе ја изберете.

  3. Брзина на сечилото

  Брзината на сечилото е одлична алатка која може да биде многу корисна кога сакате да нагласите личност, дејство или да создадете ефект на кул брзина. Функцијата Брзина на сечилото ви овозможува да ја намалите брзината на клипот и да имате различни брзини насекаде, без всушност да го пресечете клипот на повеќекратнисекции.

  1. Повлечете го Playhead до местото каде што сакате клипот да ја промени брзината.
  2. Од менито Повторно време , изберете Брзина на сечилото или Shift + B .
  3. Поместете го Playhead на следната точка што сакате да ја промени брзината и повторно притиснете Blade Speed . Направете го ова за онолку промени во брзината колку што сакате во клипот.
  4. Кликнете на лентата Брзина на врвот на клипот во вашата низа.
  5. Изберете Прилагодено од списокот.
  6. Изберете нова поставка за брзина за тој дел од вашиот клип.
  7. Повторете со секој дел Blade што сте го создале. Алатката Blade е многу корисна кога станува збор за додавање ефекти на изолирани делови од клипот, затоа погрижете се да запомните, B е за Blade.

  Сега кога знаете како да креирате бавно движење, добијте креативно и применете го на ефект како замрзнување кадрирање за дополнителен акцент.

  Дел 2: Како да добиете подобар квалитет бавно движење

  Еве неколку совети што треба да ги имате на ум и начини како да се спротивставите на клипови со бавно движење со помалку од идеален изглед.

  1. Снимајте ги вашите сцени со бавно движење на ум

  Можете да ја забавите секоја видео снимка во FCP, но ако сакате да креирате филмски и висококвалитетни видеа за бавно движење, има некои технички спецификации во врска со вашата снимка и начинот на кој беше пукано.

  Исто така види: Креирајте неверојатни аудиовизуелизатори на бранови форми во движење 5 (Упатство за FCPX)

  Снимајте со поголема брзина на слики

  Ако вашите клипови изгледаат променливи, можеби ќе иматего забави премногу за брзината на сликите во која е снимена. За најдобри снимки со бавно движење, треба да ги снимате вашите снимки со поголема стапка на слики од вообичаеното.

  Повеќето нормални видеа се снимаат и се репродуцираат на 25 -30 fps, па ако снимате со 50 fps, можете да ја забавите снимката до половина брзина и да репродуцирате 25 fps. Кога користите поголема стапка на слики, имате повеќе кадри за забавување, што значи дека вашите клипови задржуваат подобар квалитет.

  Филм со најголема резолуција

  Можете да добиете прилично одлични видеа за бавно движење од снимањето на 1080p, но колку е поголема резолуцијата, толку повеќе информации треба да создаде Final Cut вашиот ефект на бавно движење. Ако е можно, снимајте во 4K бидејќи тоа ќе помогне да се задржи квалитетот на снимката кога снимката е забавена.

  Постојано вашите снимки

  Одржувањето на снимката стабилна исто така ќе помогне да се подобри квалитетот на вашето забавено видео. Ако сакате вашата снимка да се движи, обидете се да користите гимбал за да го минимизирате движењето на камерата.

  2. Користете ги режимите за мешање Final Cut Pro

  Во ред, сега знаете следниот пат да снимате со поголема брзина на слики. Ако веќе сте ја снимиле вашата снимка, постојат неколку трикови со кои можете да се обидете да го подобрите изгледот во уредувањето.

  FCP има различни режими на мешање, кои и кажуваат на програмата како да ги интерпретира растегнатите кадри во бавно движење снимки и доаѓаат во две форми: Мешање на рамки и Оптички тек. На прв поглед, ќе изгледаат и двете опции за режим на мешањеистото, но и двете работат на различни начини, и корисно е да се знае како работат за да се одреди што да се користи.

  Frame Blending функционира така што ги пополнува рамките што недостасуваат со преклопување на рамка од двете страни. Сфатете го тоа како мини ефект на растворање помеѓу секоја рамка. Оптичкиот тек ги пополнува кадрите што недостасуваат со целосно нови рамки што FCP ги создава врз основа на анализа на движењето на пикселите во рамките од двете страни.

  Сепак, ова не се сигурно решение. Поправката ќе работи само во зависност од неколку фактори во вашата снимка: колку движење има, колку е во фокус снимката и количината на светлина.

  1. Откако ќе ги уредите вашите клипови, повторно темпирајте го вашиот клипови како што е опишано погоре.
  2. Означете го клипот во низата и отворете ги опциите од менито Retime .
  3. Скролувајте надолу по списокот и изберете Квалитет на видеото .
  4. Изберете или оптички тек или мешање на рамки. Обично најдобро е да ги тестирате и двете и да видите кој изглед го претпочитате.

  Забавувањето на клиповите може да биде одличен начин за додавање стил на вашите видео уредувања, но исто така може да се користи и за истакнување дејство . Алатките за бавно движење Final Cut Pro се обемни и ви нудат голема контрола врз брзината на снимањето. За најдобри резултати, не заборавајте да снимате со поголема стапка на слики за да ви дадете повеќе слики со кои ќе си играте при уредувањето. Пред се друго, играњето со брзинските ефекти на Final Cut Pro е многу забавно, па шточекаш? Пробајте!

  David Romero

  Дејвид Ромеро е искусен режисер и креатор на видео содржини со повеќе од 15 години искуство во индустријата. Неговата љубов кон визуелното раскажување приказни го навела да работи на проекти кои се движат од кратки филмови и документарни филмови до музички спотови и реклами.Во текот на неговата кариера, Дејвид се здоби со репутација за своето внимание на деталите и способноста да создава визуелно зачудувачки содржини. Тој секогаш е во потрага по нови алатки и техники за подобрување на неговиот занает, поради што стана експерт за врвни видео шаблони и претходно поставени, слики, аудио и снимки.Страста на Дејвид да го сподели своето знаење и експертиза со другите е она што го навело да го создаде својот блог, каде што редовно споделува совети, трикови и увиди за сите работи за видео продукција. Кога не е на сетот или во просторијата за уредување, можете да го најдете Дејвид како истражува нови локации со камерата во рака, секогаш барајќи ја совршената снимка.